Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Levi: Srbijom vlada demokratura, nisam bio za bombardovanje


Nikada se nisam zalagao za bombardovanje: Bernar-Anri Levi

Francuski filozof Bernar-Anri Levi izjavio je da se nikada nije zalagao za bombardovanje Srbije, kao i da borci za demokratiju u Srbiji trpe pritiske i zastrašivanja. Dan nakon doživljenog incidenta u Beogradu, kada je pogođen tortom u lice na predstavljanju njegovog filma na Međunarodnom festivalu dokumentarnog fima, Levi se u istoj sali ponovo obratio publici.

„Vi, srpski prijatelji, živite pod režimom koji se zove novim imenom – demokratura. Odnosno diktatura koja koristeći sistem slobodnih izbora i demokratije pokušava da uguši građansko društvo i težnje za slobodom“, rekao je Levi na tribini festivala Beldocsa.

Prethodnog dana protivnici njegovog angažmana na Balkanu tokom devedesetih istakli su antiimperijalistički transparent, optužili ga da je podržao bombardovanje Srbije 1999. godine, uz povike nekoliko mladića "Ubico, beži iz Beograda".

Na pitanje iz publike o tome Levi je dan kasnije rekao:

“Nikada se nisam zalagao za bombardovanje, već za demokratizaciju Srbije i rušenje tadašnjeg šefa države Slobodana Miloševića. Jedina moja želja tada je bila da narodi Jugoslavije i Srbije budu oslobođeni od Miloševića”, odgovorio je Levi.

Izvinjenje zbog incidenta: Mladen Vušurović
Izvinjenje zbog incidenta: Mladen Vušurović


U govoru, koji je za razliku od prethodnog dana protekao bez problema, i uz jako obezbeđenje policajaca u civilu, istakao je da incident koji je doživeo ne zaslužuje da se pominje zato što diskredituje isključivo njegove autore, ali da je važno pomenuti ga jer predstavlja zastrašivanje, kao i zbog pritisaka takvih grupa koje su, kako je rekao, tolerisane, a nekada i manipulisane od strane vlasti.

Bernar-Anri Levi ocenio je da je u Srbiji na vlasti "naslednik Miloševića", koji je nezaintersovan za kulturu, slobodu duha i istorijsku istinu što, kako je rekao, doprinosi sprečavanju suočavanja sa prošlošću, užasima rata u Bosni i Hercegovini i etničkim čišćenjem na Kosovu.

„Istovremeno, vaš predsednik kaže za sebe da je Evropljanin i da želi Srbiju da uvede u Evropu. Evropljani, računajući i moju zemlju, igraju tu igru i bez pogovora uzimaju te lepe izjave zdravo za gotovo. Jer, već jedan vek postoji ista percepcija Balkana. Nemirni narodi, skloni problemima i ratu, neskloni demokratiji, koji zaslužuju samo gospodara, dobrog policajca koji ih čuva. Neku mešavinu Viktora Orbana i Redžepa Tajipa Erdogana koji žele Evropu bez njenih vrednosti. A opet, oni tvrde da čuvaju tu istu Evropu od bujice migranata koji beže od rata“, rekao je Levi.

On je poručio da je u Beogradu i da bi podržao demokratske snage i izrazio im solidarnost.

“Kao kada sam vas i sreo ovde u Beogradu pre 25 godina kada se vodio rat u Jugoslaviji, vi ste još uvek u stanju otpora. Vi ste na prvoj liniji, kao Danilo Kiš i mnogi drugi, protiv samoubistva vaše zemlje od strane nacionalista. Ja vam se divim, pravi Evropljani ste vi. Vama treba Evropa da pomogne", zaključio je Bernar-Anri Levi.

Gostu iz Francuske zbog incidenta se izvinio direktor Beldocs festivala Mladen Vušurović.

„Mi se žestoko protivimo svakoj vrsti agresije prema čoveku, prema nacijama, prema čovečanstvu... To definitivno nije budućnost ljudskog roda ovde, ako ikakva budućnost za nas na Zemljinoj kugli postoji.“

Na programu Beldocs festivala prikazana su dva dokumentarna filma Bernar-Anri Levija, "Pešmerga" i "Bitka za Mosul".

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG