Dostupni linkovi

SAD, Francuska i Velika Britanija traže postepeno gašenje misije UN na Kosovu


Savet bezbednosti, ilustrativna fotografija
Savet bezbednosti, ilustrativna fotografija

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku tražili su postepeno gašenje misije UN na Kosovu, na današnjoj sednici na kojoj je predstavljen novi izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a.

Ruski ambasador u SB UN, Vladimir Safronikov, međutim, rekao je da izveštaj generalnog sekretara UN koji je predstavljen na sednici, pokazuje da je na Kosovu potreban nadzor spolja i da treba nastaviti pritisak na Prištinu, prenosi Beta.

Srbiju je na sednici SB UN predstavljala ministarka pravde Nela Kuburović, a Prištinu ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Izveštaj je na početku sednice predstavio šef UNMIK-a Zahir Tanin.

U svom obraćanju Tanin je upozorio na porast tenzija na Kosovu i oslabljeno poverenje između Beograda i Prištine zbog neodgovornih izjava sa obe strane.

Upozorio je da propast vladajuće koalicije i raspisivanje vanrednih izbora mogu odrediti potpuno drugačiju budućnost za Kosovo.

Šef Misije UN na Kosovu izrazio je šok zbog prošlonedeljnog napada na novinarku Arbanu Džaru u Prištini koja je nedavno ušla u izborni proces i pozvao je na hitnu istragu o tom incidentu.

Tanin je pohvalio rešavanje spora oko mosta u Mitrovici mirnim putem.

On je ocenio da česti izbori u Srbiji i na Kosovu ometaju dijalog, koji je praktično prekinut i nalazi se u ćorsokaku. Ukazao je i da je dijalog Beograda i Prištine od ključne važnosti za normalizaciju odnosa dve strane.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović je kritikovala odluku francuskog suda da Srbiji ne izruči jednog od bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja.

Ona je pozvala države koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da ostanu pri svom stavu, a države koje su priznale Kosovo da tu "svoju odluku preispitaju i na taj način doprinesu nastojanjima da se za ovo pitanje iznađe obostrano prihvatljivo rešenje polazeći od neprihvatljivosti unilateralizma kao načina rešavanja bilo kog pitanja".

Kuburović je ocenila da u proteklom periodu nije bilo napretka u uspostavljanju Zajednice srpskih opština, iako je to "najvažniji deo Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa".

Ministarka pravde Srbije dodala je i da dijalog nema alternativu, ali da ga treba nastaviti s više odgovornosti i istinske opredeljenosti za kompromise. Ona je rekla da se Srbija nada se da će "Priština uvideti da s Beogradom mora da pronađe obostrano prihvatljiva rešenja za sva otvorena pitanja koja ne mogu biti bazirana na diktatu i dovođenju Srbije pred svršen čin".

Kako prenosi Beta, Kuburović je rekla da je na Kosovu sve počelo "od laži koje su plasirali ljudi poput Vilijama Vokera koji danas čak ni ne krije svoje velikoalbanske ambicije i projekte, a poznato je da se protivi i Specijalnom sudu koji treba da procesuira zlodela počinjena od strane tzv. 'Oslobodilačke vojske Kosova' (OVK)", rekla je Kuburović.

"Vilijam Voker koji je bio na čelu Kosovske verifikacione misije OEBS i dužan da, kao zvaničnik te organizacije, postupa objektivno i nepristrasno, zloupotrebio je svoj mandat i misiju OEBS-a radi ostvarivanja ciljeva koji su danas razotkriveni i sastoje se u formiranju nezavisnog 'Kosova' i 'velike Albanije'", rekla je ministarka pravde Srbije.

“Nema 'velikog Kosova' nema 'velike Albanije', već ima Albanaca na Kosovu, Albanaca u Albaniji i u Makedoniji i naš zajednički cilj je da živimo zajedno u EU”, istakla je u svom obraćanju ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Ona je izrazila zahvalnost francuskom i američkom ambasadoru zbog stava da treba zatvoriti misiju na Kosovu.

“Umorni smo od duplih standarda. Srbija dođe i kaže da je za mir i pomirenje a sa druge strane svakog dana izdaje intepolove poternice za našim liderima koji su branili svoje domove. To je već poznati obrazac ponašanja Srbije”, rekla je Čitaku.

Kako je navela, poslednji slučaj sa Haradinajom mnogo govori o stanju svesti koja preovladava u Srbiji danas, podsetivši da je lider Alijanse za budućnost Kosova dva puta oslobođen pred haškim sudom.

“Srbija je izgubila puno bitaka na Kosovu i na ovaj način žele da dobiju verbalnu bitku i to je pogrešno”, navela je, između ostalog, Čitaku.

U izveštaju o radu UNMIK-a koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog prepreka koje ometaju napredak u dijalogu Beograd-Priština i sprovođenje dogovora iz dijaloga, kao i zbog porasta nacionalizma.

Gutereš je naveo da je dijalog Beograd-Priština u kojem posreduje EU "najbolji dostupan mehanizam za mirno razrešenje razlika u korist obe strane" ali da je sprovođenje dogovora iz dijaloga u razmatranom periodu bilo "ekstremno sporo".

On je konstatovao i da "nije preduzet nijedan konkretan korak ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu" kao i da je "porast etničko-nacionalističkih osećanja razlog za ozbiljnu zabrinutost".

Kao jedan od problema, Gutereš je naveo otpor procesu mirnog povratka na lokalnom nivou, dok je za pitanje i dalje nerasvetljene sudbine nestalih osoba rekao da predstavlja "humanitarni prioritet koji zahteva odlučnost političkog liderstva s obe strane".

XS
SM
MD
LG