Dostupni linkovi

Samit u Kini: Evropske zemlje odbacuju kineski tekst o trgovini


Kineski predsednik Si Đinping na samitu
Kineski predsednik Si Đinping na samitu

Deo evropskih zemalja koje učestvuju na samitu Novi putevi svile u Kini odbijaju da stanu uz saopštenje o trgovini koje priprema Kina jer nije dovoljni pažnje posvećeno poštovanju standarda na kojima insistira Evropa, saznala je agencija AFP danas iz diplomatskih izvora.

Planirano je da se nakon dvodnevnog samita u organizaciji kineskog predsednika Sija Đinpinga danas uveče objavi nekoliko saopštenja, od kojih je jedno posvećeno trgovini, a na njemu je radilo više zemalja EU uključujući Nemačku, Estoniju, Francusku, Grčku, Portugaliju i Veliku Britaniju.

Te zemlje su grupno odlučile da ne potpišu ovaj dokument jer ocenjuju da u njemu nije dovoljna naglašena briga Evropljana za transparentnost tržišta javnih nabavki i socijalnih i ekoloških standarda, rekao je za AFP jedan diplomatski izvor u Pekingu.

Saopštenje koje priprema Kina predstavlja korak unazad u poređenju sa drugim tekstovima o međunarodnoj trgovini koje je Peking tokom prethodnih godina prihvatao, navodi taj izvor.

Tekst je pregovaračima predstavljen prošle sedmice, u poslednji čas, a kineska strana je objasnila da nema mogućnosti za dalju promenu sapštenja, navodi on.

Na samitu u Kini učestvuje više desetina zemalja zemalja koje su uključene u projekat izgradnje infrastrukture za trgovinu pod nazivom Novi putevi svile, koji je pokrenuo kineski predsednik 2013. godine, i čijim nazivom se aludira na karavane koji su prolazili centralnom Azijom još u antičko doba.

XS
SM
MD
LG