Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hojt Ji: Balkanu neophodne reforme iznad partijskih interesa


Brajan Hojt Ji

Zvaničnici SAD i NATO-a nisu danas isključili mogućnost daljeg uplitanja Rusije u prilike na Zapadnom Balkanu, ali i ukazali da je jedan od ključeva za stabilnost regiona rad svake države pojedinačno na "nepopularnim i neophodnim reformama", koje su "iznad interesa partijske politike", prenosi Beta.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee) je sa međunarodnog skupa 2BS (To Be Secure) u Budvi poručio da se politika SAD prema regionu ne dovodi u pitanje, kao ni politika otvorenih vrata NATO-a.

On se osvrnuo i na ulogu Rusije u regionu i ukazao da "pristupanje NATO-u pojačava konzistentnost politike prema Zapadnom Balkanu, ali da otkriva odlučnost Rusije i njenih saveznika da pojačaju svoje mahinacije da podriju napredak Balkana u pridruživanju NATO-u i EU".

Hojt Ji je u tom smislu naveo "drski plan za Podgoricu" (navodna zavera Rusije da spreči članstvo Crne Gore u NATO), "podršku pokretima u Bosni, aktivne napore da se izoluje Kosovo".

Američki zvaničnik je, međutim ocenio da je regionu neophodna promena koja bi dovela do "snažnog liderstva, poštovanja prava, pridržavanja demokratskim normama".

"Lideri moraju imati političku hrabrost da izvedu nepopularne, ali neophodne reforme, u interesu svojih građana, i te interese treba staviti ispred interesa partijske politike", zaključio je Ji.

Zamjenik pomoćnika generealnog sekretera NATO-a Džejms Apatrej kazao je da uticaj Moskve na ovaj region varira, ali da se ne sme zanemariti ono što je bilo u Crnoj Gori.

"Skorašnji incidenti ukazuju na to koliko je zaista Rusija spremna daleko da ide i to izaziva bojaznost. Jedna je stvar koristiti propagandu, a druga koristiti nasilje, tako da svi moramo držati oči otvorene", kazao je Apatrej.

Forum se nastavlja sjutra obraćanjem predsednika država regiona, Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Slovenije Boruta Pahora i Crne Gore Filipa Vujanovića.

XS
SM
MD
LG