Dostupni linkovi

Čović: Izborni zakon ćemo definitivno promijeniti, imamo i rezervne planove


Dragan Čović, član Predsjedništva BiH
Dragan Čović, član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH kazao je da je uvjeren da će u narednom periodu biti izvršene izmjene Izbornog zakona, a osim prijedloga koji je uputila njegova stranka, imaju i rezervne planove za izmjenu tog zakona.

"Uvjeren sam da ćemo završiti priču o izmjeni Izbornog zakona, jer jedan narod ne treba drugome birati predstavnike u vlasti. Ništa drugo ne mijenjamo, već samo kako izbjeći procedure da prije svega Bošnjaci ne biraju predstavnike Hrvatima i obrnuto. Mi ćemo nakon izbora 2018. godine svakako morati mijenjati Ustav BiH", kazao je Čović.

Dodao je da za izmjene Izbornog zakona postoji nekoliko modela, a da je HDZ predložio samo jedan način.

"Apelujem da dođemo do rješenja, što i prema odluci Ustavnog suda BiH moramo uraditi u prvih šest mjeseci ove godine. Bili bismo naivni kada bismo vam sada otkrivali plan B i C po pitanju izbornog zakona BiH. Ako ovaj prijedlog nekome nije dobar i ako neko misli da se ovim dijeli FBiH, imamo i mnogo drugih prijedloga gdje nema nikakvih podjela. Izmjene izbornog zakona ćemo sprovesti, ako ne planom A, onda planom B ili C", kategoričan je bio Čović.

XS
SM
MD
LG