Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Premijer Kosova razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice o demarkaciji


Premijer Kosova Isa Mustafa

Premijer Kosova, predsjednik Demokratskog saveza, Isa Mustafa, sastao se u utorak s američkim ambasadorom, Gregom Delavijem i Specijalnom predstavnicom EU na Kosovu, Natalijom Apostolovom.

Sastanku su prisustvovali i poslanici Demokratskog saveza.

Šef poslaničkog kluba, Ismet Bećiri, izjavio je za RSE nakon sastanka da će ova partija biti jedinstvena tokom glasanja za demarkaciju.

„Potvrđujem da će DSK biti mnogo jedinstveniji nego što će to biti ostale partije koje kažu da imaju glasove“, kazao je Bećiri.

U svakom slučaju, grupa od 17 poslanika ove partije uslovila je prethodno glasanje za demarkaciju sa zahtevom da se trenutni sporazum ponovo razmotri u roku od dvije godine.

Taj kompromis je ponuđen kako bi se građanima Kosova omogućila vizna liberalizacija. EU međutim prethodno nije podržala takva uslovljavanja.

S druge strane, koalicioni partner, Demokratska partija, insistirala je da premijer Mutafa sporazum proslijedi Skupštini kako bi se utvrdilo da li postoji dvotrećinska većina, odnosno 80 glasova za njegovu ratifikaciju.

U svakom slučaju, demarkacija će biti tema razmatranja samo ukoliko vlada 'preživi' sutrašnje glasanje Skupštine o njenom povjerenju, na zahtjev opozicije.

Za njeno rušenje potrebni su glasovi polovine poslanika, odnosno 61 glas.

XS
SM
MD
LG