Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministarstvo prosvete Srbije se neće baviti peticijom za reviziju Darvinove teorije


Ministar prosvete rekao je da se bilo koja naučna istina ili nova teorija, a naročito one koje su od svetskog značaja, ne mogu uvoditi tek tako, bez međunarodne potvrde

Ministarsvo prosvete neće se baviti peticijom za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama, izjavio je ministar Mladen Šarčević, prenosi Beta. Šarčević je za izdanje Danasa za utorak rekao da se bilo koja naučna istina ili nova teorija, a naročito one koje su od svetskog značaja, ne mogu uvoditi tek tako, bez međunarodne potvrde.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević rekao je da je peticija stigla na Univerzitet i da će zbog velikog interesovanja javnosti biti na dnevnom redu neke od narednih sednica Senata. "Nevezano za to ko su potpisnici, zna se da se naučne teorije potvrđuju ili odbacuju na naučnim skupovima i u naučnim časopisima, a nikako peticijama i raspravama u javnosti", kazao je rektor za Danas i dodao da bi bilo neprihvatljivo da tu tematiku razmatraju ljudi koji se bave nekm drugim oblastima.

Peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i fakultetima, koju je potpisalo 166 pojedinaca, upućena je Odboru Skupštine Srbije za obrazovanje, Ministarstvu prosvete, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, kao i senatima univerziteta.

XS
SM
MD
LG