Dostupni linkovi

Nova makedonska Vlada moguća do kraja meseca


Zoran Zaev na konferenciji za medije SDSM-a, nakon nasilja u Sobranju
Zoran Zaev na konferenciji za medije SDSM-a, nakon nasilja u Sobranju

Službe makedonskog parlamenta su poslale pismo predsedniku države Đorđu Ivanovu da je oformljena parlamentarna većina, potvrdio je lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev nakon sastanka održanog danas sa visokim predstavnicima OEBS-a u Makedoniji.

Naglasio je da je spreman, kad počne procedura za formiranje Vlade, da se zajedno sa koalicionim partnerima sastane sa Ivanovim i da, kako je rekao, još jednom garantuje jedinstvo Makedonije i isključi sve ostalo što brine kod šefa države.

"Sve to u funkciji da se što pre dodeli mandat, a isto tako da mi najbrže što može, pa i brže od predviđenih 20 dana, izađemo u parlamentu sa predlogom o novom Vladinom kabinetu."

Šok bombama na demonstrante ispred Sobranja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Postoji mogućnost da do kraja meseca bude izabrana nova Vlada u skladu sa rokovima, dodao je Zaev, napominjući da to zavisi od odluke Ivanova o dodeli mandata, kao i od tehničkih mogućnosti Sobranja.

Poručio je da su moguće nove opstrukcije u parlamentu posle nasilja koje se desilo prošle nedelje.

Ipak, Zaev je rekao kako se nada da će debata u Skupštini o izboru nove vlade, koja prema Poslovniku treba da traje tri dana, biti sprovedena u skladu sa zakonima i da neće biti dodatni uzrok za incidente.

Zaev je naglasio da još nisu dobili poziv iz tužilaštva u vezi sa nasiljem u parlamentu, dodajući da je važno da institucije pronađu odgovorne i da oni budu kažnjeni.

U vezi postavljanja albanske zastave na stolu novog predsednika Sobranja Talata Džaferija, Zaev je rekao da svi trebaju poštivati zakone, uključujući i njihove koalicione partnere.

Džaferi u kabinetu predsednika makedonskog parlamenta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Inače, iz Službenih novina Makedonije su saopštili da je do njih stigao zahtev novog predsednika makedonskog parlamenta Talate Džaferija da objave odluku o njegovom izboru i da će to biti urađeno u prvom narednom broju, odnosno početkom sledeće sedmice.

U međuvremenu, Džaferi se nalazi u Briselu, u prvoj zvaničnoj poseti nakon preuzimanja funkcije, a prema saopštenju njegovog kabineta, pozvali su ga visoki predstavnici EU i Evropskog parlamenta.

Džaferi je nakon današnjeg susreta sa evropskim komesarom Johanesom Hanom u Briselu rekao da očekuje da će Ivanov, kojem je poslao pismo u kojem ga obaveštava da je formirana pralamentarna većina kojoj treba dati manadat za sastav vlade, postupiti u skladu sa zakonom i u roku od 10 dana dati mandat većini.

"Mislim da će Ivanov poštivati rokove. Verujem da smo svi izvukli pouke iz događaja od 27. aprila, a posebno oni koji su dali poticaj takvoj situaciji i to se ne sme ponoviti", rekao je Džaferi.

Takođe je rekao da razume reakcije na postavljanje albanske zastave u njegovom kabinetu, ali da nakon događaja od 27.aprila svi trebaju shvatiti da politički programi albanskih stranaka i zastava ne utiču na politički život u Makedoniji, te da su u skladu sa Ustavom i zakonima Makedonije.

Han je još jednom osudio napade na poslanike i novinare u makedonskom parlamentu, te upozorio da bi ponavljanje nasilja ozbiljno ugrozilo evropske prespektive Makedonije.

Han je još ponovo pozdravio izbor Džaferija za predsednika parlamenta, te izrazio spremnost da radi s njim na daljim evropskim reformama, kao i na primeni sporazuma Pržino, saopšteno je iz Hanovog kabineta.

Evropski komesar očekuje da parlament nastavi raditi nesmetano, te da svi poslanici, vladajući i opozcija, budu konstruktivni i da se suzdrže od provokativnih izjava i akcija.

Han je pozvao i na formiranje vlade na osnovu parlamentarne većine, u skladu s Ustavom zemlje i demokarstkim principima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG