Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otkazan miting protiv migranata, održan kontramiting protiv ksenofobije


Pripadnici levičarske grupe SKOJ okupili su se u parku kao podrška izbeglicama

Grupa studenata Ekonomskog fakulteta u Beogradu otkazala je planirani protest u četvrtak kojim su tražili izmeštanje migranata iz okolnog parka. Uprkos tom otkazivanju, u parku su se, na kontraskupu, okupili učesnici "Protesta protiv diktature“ i pripadnici levičarskih grupa.

Reporteri Radija Slobodna Evropa javljaju da se u parku pojavila i grupa mladića iz, kako su rekli, "kraja", te stanari okolnih zgrada koji nose zastavu Srbije i došli su da iskažu protest protiv stanja u parku, za koji kažu da je nebezbedan zbog migranata.

Kako su naveli u pozivu na protest objavljenom na društvenoj mreži Fejsbuk, skup studenata Ekonomskog fakulteta trebalo je da ukaže na "nehigijenske i nebezbedne uslove studiranja", usled prisustva izbeglica u okolini Ekonomskog fakulteta.

"Posle skoro dve godine boravka migranata u parku ispred Fakulteta i incidenata koji su se u tom periodu dešavali, vreme je da pokažemo svoje nezadovoljstvo uslovima u kojima studiramo. Postoji strah da svaki put kada prođemo kroz park nešto može da nam se desi. Mnogo je neprijatnih situacija kojima su studenti bili izloženi, pogotovo studentkinje, kojima se svašta dobacuje u kasnim satima kada prolaze kroz park krećući se ka fakultetu. Vreme je da na sve to reagujemo, da promenimo okruženje u kojem studiramo, da bezbedno i bez razmišljanja da li će nam se nešto desiti pohađamo nastavu i ukažemo na problem koji imamo", navodi se u najavi za protest koji nosi naziv „Za bezbedno studiranje“.

Organizatori okupljanja tražili su izmeštanje migranata iz parka ispred fakulteta, iz garaža u neposrednoj blizini fakulteta i uklanjanje logističkih centara u okolnim ulicama i veće prisustvo policije tokom 24 sata u okolini fakulteta.

Među zahtevima su i vraćanje parka u stanje u kojem je pre bio, te jače i kvalitetnije osvetljenje u okolini fakulteta i putevima koji vode ka njemu.

Sa druge strane, studentska grupa „Sedam zahteva“, odnedavno otcepljena frakcija iz organizacije „Protest protiv diktature“, i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najavili su da će ispred Ekonomskog fakulteta u isto vreme održati skup protiv ksenofobije.

„Naš stav je da je nedopustivo pričom o bezbednosti prikrivati nedvosmislenu ksenofobiju i prezir prema siromaštvu. Ljudi koji su pobegli iz rata i za koje je boravak u parku nužnost, a ne izbor, ne smeju biti tretirani kao agresori jer to nisu“, rekao je za list „Danas“ neimenovani predstavnik "Sedam zahteva", grupe studenata i nekadašnjih učesnika takozvanih "Protesta protiv diktature", koji su se pre nekoliko dana izašli iz organizacije ovih protesta, nezadovoljni dosadašnjim tokom.

Poziv javnosti na kontraokupljanje uputio je i SKOJ, koji u svom saopštenju navodi da migranti nikada nisu napali nijednog Beograđanina:

"Očito je da iza poziva na protest stoje reakcionarni pojedinci ili grupe koji se rukovode predrasudama i ksenofobijom, a takvim akcijama podstiču rasizam i mržnju, čemu se progresivna javnost mora suprotstaviti svim sredstvima“, stoji, između ostalog, u pozivu Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

Izbeglice na beogradskom minusu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Podsetimo, od intenziviranja izbegličke krize i otvaranja Balkanske rute 2015. godine, glavno okupljanje izbeglica i migranata u Beogradu su parkovi u blizini Ekonomskog fakulteta i Glavne autobuske stanice. Nakon što je Mađarska na svojoj južnoj granici podigla dva žičana zida, a brojne evropske zemlje pooštrile kriterijume za dobijanje azila, broj migranata se smanjio, ali Balkanska ruta nije u potpunosti zatvorena, što su u više navrata potvrdili i evropski zvaničnici.

Prema procenama Visokog komesarijata za izbeglice UN (UNHCR), u Srbiji je u januaru 2017. godine bilo blizu 8.000 migranata. Od toga njih preko 80 odsto je smešteno u neki od pet centara za azil i desetak prihvatnih centara širom zemlje, dok su ostali boravili na mestima neformalnog okupljanja u Beogradu ili u blizini granice sa Mađarskom.

XS
SM
MD
LG