Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bakingemska palata: Princ Filip se povlači sa kraljevskih dužnosti


Policija ispred Bakingemske palate, London, arhivska fotografija

Vojvoda od Edinburga, koji ovog meseca puni 96 godina, na jesen se povlači sa kraljevskih dužnosti, objavila je Bakingemska palata, prenosi BBC.

Odluku je doneo princ Filip lično, uz kraljičinu podršku, preneo je portparol palate.

Prethodno je osoblje britanske kraljice Elizabete II sazvalo sastanak osoblja kraljevske porodice širom zemlje, a oko Bakingemske palate, odakle je stiglo obaveštenje da nema razloga za zabrinutost, rano jutros okupili su se mediji.

Frans pres je ranije javio na licu mesta da su se mediji rano jutros okupili ispred Bakingemske palate, rezidencije britanske kraljica Elizabete II u Londonu, posle novinskog članka da se "nešto neuobičajeno dešava u palati".

Desetak televizijskih kamera nalazi se ispred palate, a nekoliko ljudi širom zemlje, bliskih kraljevskoj porodici, pozvano je danas na sastanak "posle glasina o informacijama koje bi se odnosile na kraljicu ili njenog supruga, princa od Edinburga", preneo je tabloid Dejl miror.

Izvori bliski Bakingemskoj palati rekli su AP-u da su i kraljica i njen suprug u sredu bili dobro. Elizabeta Druga se sastala sa britanskom premijerkom Terezom Mej dok je princ Filip viđen u londonskom klubu kriketa.

Kraljica koja je nedavno napunila 91 godinu, vratila se u sredu u London posle boravka u dvorcu Vindzor na zapadu Londonu.

Njen suprug, princ Filip u junu treba da napuni 96 godina.

XS
SM
MD
LG