Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijeće ministra BiH u četvrtak o Agrokoru, Vlada Federacije u petak


Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine

Vijeće ministara BiH trebalo bi da sutra razmatra informacije o posljedicama krize "Agrokora" na ekonomiju u BiH čiji je predlagač Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za dostavljanje informacije o posljedicama krize "Agrokora" na ekonomiju u BiH, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

A premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u petak će se sastati s predstavnicima firmi kćerki Agrokora i njihovim dobavljačima.

Sastanak će biti održan u zgradi Vlade Federacije BiH s početkom u 9 sati, a nakon toga planirano je da se učesnici sastanka obrate i medijima.

Ranije se s dobavljačima sastao Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, a sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija Coca-Cola, AS Jelah Group, Orbico, Megamix, Milkos, Meggle, Akova, Bimal Brčko i MBA Centar, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović, izvršni direktor Raiffeisen banke BiH Heribert Fernau, sekretar Udruženja banaka BiH Samir Lačević i potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarević.

On je tada kazao da je dugovanje Konzuma u BiH prema dobavljačima 130 miliona KM te da su potraživanja sa 31. decembrom bila 150 miliona KM, što znači da je izmireno blizu 20 miliona konvertibilnih maraka.

Novalić je u nedavno u intervjuu za Klix.ba kazao da je poseban zakon za Agrokor u BiH krajnja opcija i da je bolje da Vlada FBiH imenuje svog povjerenika.

"Svjesni smo lošeg finasijskog stanja Agrokora već nekoliko mjeseci. Određene korake smo poduzeli još prije nego što je kriza privukla pažnju medija. Porezna uprava i federalne inspekcije posmatraju situaciju u firmama kćerkama od početka ove godine i redovno nas izvještavaju o situaciji", kazao je Novalić.

Hrvatski sabor danas raspravlja o opozivu ministra finansija zbog Akrokora.

XS
SM
MD
LG