Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grčka i kreditori postigli ključni dogovor o reformama


Dvije strane su šest mjeseci vodile razgovore o reformama

Grčka i strani kreditori postigli su rano jutros dugo očekivani dogovor o sprovođenju reformi i nastavku programa finansijske pomoći, saopštio je grčki ministar finansija Euklid Cakalotos.

"Zaključeni su pregovori o tehničkom dogovoru u vezi sa svim pitanjima. Sada je otvoren put za razgovore o umanjenju duga", rekao je Cakalotos, prenosi Reuters.

Dvije strane su šest mjeseci vodile razgovore o reformama u eneretici, na tržištu rada, o smanjenju penzija i povećanju poreza, a situaciju su otežavali neusaglašeni stavovi EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ o fiskalnim ciljevima.

Grčka sada treba da usvoji dogovorene mjere u formi zakona prije nego ministri finansija zemalja eurozone, čiji je naredni sastanak 22. maja, odobre isplatu novih zajmova.

Za isplatu dugova u julu grčkim vlastima je potrebno 7,5 milijardi eura.

Atina je obećala da će smanjiti penzije tokom 2019. godine i umanjiti poreske olakšice tokom 2020. godine da bi postigla uštedu u vrijednosti dva odsto bruto društvenog proizvoda.

Ukoliko nadmaši zadate ciljeve, Grčkoj će biti dozvoljeno da aktivira seriju poteza za ublažavanje dodatnih mjera štednje, a jedan od njih je smanjenje poreza.

U nacrtu dokumenta koji je Rojters dobio na uvid, MMF navodi da Grčka može da postigne primarni suficit od 2,2 odsto u 2018. godini i da u periodu od 2019. do 2021. godine teba da pokuša da postigne 3,5 odsto.

MMF smatra da poslije toga ciljani suficit može biti umanjen na 1,5 odsto. Kreditori iz eurozone vjeruju da Atina može da postigne dugoročni primarni suficit od 3,5 odsto.

XS
SM
MD
LG