Dostupni linkovi

Britanska vlada demantuje pisanje nemačkog lista o “Bregzitu”


Tereza Mej
Tereza Mej

Britanska Vlada "ne priznaje" pisanje nemačkog lista o sastanku sastanku premijera Tereze Mej i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera.

Oni su se navodno sukobili zbog nastojanja britanske premijerke da "Bregzit" načini uspešnim, kao i da se do juna ove godine reše pitanja zaštite prava britanskih građana u EU i građana EU na teritoriji Britanije.

List "Frankfurter algemajne" objavio je da je Junker napustio sedište britanske Vlade 10 puta skeptičniji nego što je bio.

Britanska Vlada je saopštila da je razgovor bio "konstruktivan i koristan" i da ona ne "priznaje taj tekst".

"Kao što su i premijer i sam Žan-Klod Junker rekli ovo je bio konstruktivan sastanak uoči početka formalnih pregovora", navodi se u saopštenju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Nemački list je objavio i da je Junker, navodno, dan nakon sastanka u Londonu kazao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da Tereza Mej “zavarava samu sebe” i “živi na drugoj galaksiji” kada je reč o pregovorima o Bregzitu.

Na pitanje Bi-Bi-Si-ja da prokomentariše ovu nezvaničnu Junkerovu izjavu, Mej je odgovorila: “Nisam na drugoj galaksiji. Smatram da ovaj kao i drugi komentari evropskih lidera pokazuju da će biti trenutaka kada će pregovori biti teški”.

U međuvremenu, Merkelova je izjavila da pojedini političari u Londonu gaje iluzije da će Britanija zadržati isti status kao i ostale članice EU.

XS
SM
MD
LG