Dostupni linkovi

EU ne odustaje od zahteva da Kosovo usvoji sporazum o demarkaciji


Zastava Evropske unije i Kosova, Priština
Zastava Evropske unije i Kosova, Priština

Evropski komesar za unutrašnja pitanja i migraciju Dimitris Avramopoulos pozvao je Vladu Kosova i sve političke partije u zemlji da što pre proslede Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom Skupštini na usvajanje.

Nakon sastanka sa premijerom Kosova Isom Mustafom u Briselu, rečeno je da je evropski komesar dao Kosovu punu podršku na samom kraju procesa liberalizacije viza, čiji je poslednji uslov ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom.

"Komesar Avramopoulos prepoznaje napore Kosova da ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i ohrabrio je premijera Mustafu i njegovu vladu, kao i sve političke partije, da što pre ovo pitanje stave na glasanje u Skupštini", navodi se u zajedničkom saopštenju komesara i premijera Kosova.

Kosovski premijer Isa Mustafa se od ponedeljka nalazi u Briselu kako bi pokušao da ubedi evropske zvaničnike da se na dve godine suspenduje uslov o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Prema premijerovom predlogu, u slučaju da Kosovo ne uspe da ratifikuje taj sporazum u roku od dve godine, vizni režim bi ponovo stupio na snagu.

Na sastanku sa evropskim komesarom bilo je upravo reči o poslednjim uslovima za ukidanje viznog režima sa Kosovom.

Avramopoulos je, dodaje se u saopštenju, čestitao Vladi Kosova na postignutom napretku u borbi protiv korupcije i kriminala.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič prethodno je za RSE saopštila da Evropska komisija ne želi da komentariše potencijalne inicijative u vezi sprovođenja uslova potrebnih za viznu liberalizaciju Kosova, iako je Komisija u potpunosti svesna važnosti vizne liberalizacije za narod Kosova.

Podsetimo, predsednik Skupštine Kadri Veselji, inače koalicioni partner Mustafe, prošle nedelje je nakon telefonskog razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Brajanom Jiom, kazao da je postignut dogovor da se pitanje demarkacije nađe pred Skupštinom ove nedelje. Njegova partija očekuje da Vlada ovo pitanje prebaci na Skupštinu.

Mustafa je, međutim, u nekoliko navrata rekao da će to uraditi onda kada glasovi budu bili sigurni, koji su za sada upitni.

Portparol Vlade Kosova Faton Abdulahu kazao je za RSE da će se o tome znati više u četvrtak, nakon povratka Mustafe iz Brisela.

U međuvremenu, opozicija vrši napore da okonča mandat trenutnoj vladi, a demarkacija se u javnom diskursu pominje kao i povod za tako nešto.

Jedan od lidera opozicije Fatmir Ljimaj saopštio je u petak da je ujedinjena opozicija sakupila dovoljan broj glasova za vanrednu sednicu o rušenju vlade, a da će naredne dve nedelje biti ključne po tom pitanju.

Vlada Kosova povukla je prošle godine pitanje demarkacije sa dnevnog reda Skupštine zbog nedostatka glasova. Pored opozicije, koja tvrdi da Kosovo time gubi 8,000 hektara, ovom sporazumu se protive i pojedinci vladajućih partija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG