Dostupni linkovi

Ko ruši Vladu Kosova?


Premijer Kosova Isa Mustafa u Skupštini Kosova
Premijer Kosova Isa Mustafa u Skupštini Kosova

Skupština Kosova najavila je da će ove nedelje razmatrati Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, čije je usvajanje poslednji uslov EU za liberalizaciju viza Kosovu.

To, međutim, ne potvrđuje premijer Kosova Isa Mustafa, koji je danas otputovao za Brisel kako bi pokušao da ubedi evropske zvaničnike da se Kosovu omogući vizna liberalizacija, odnosno da se uslov o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom suspenduje na dve godine.

Kako je za RSE izjavio portparol Vlade Faton Abdulahu, ukoliko Kosovo ne uspe u tom periodu da ratifikuje Sporazum, vizni režim bi ponovo stupio na snagu.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji, inače koalicioni partner Mustafe, u petak je nakon telefonskog razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Brajanom Jiom, kazao da je postignut dogovor da se pitanje demarkacije nađe pred Skupštinom ove nedelje. Njegova partija očekuje da Vlada ovo pitanje prebaci na Skupštinu.

Telefonski razgovor sa američkim zvaničnikom obavio je i premijer Mustafa, ali on nije precizirao da će Vlada ove nedelje Sporazum proslediti Skupštini na razmatranje.

Portparol vlade, Abdulahu kaže da će se o tome znati više tek nakon povratka Mustafe iz Brisela, u četvrtak.

Mustafa je u nekoliko navrata rekao da će to uraditi onda kada glasovi budu bili sigurni, koji su za sada upitni.

U međuvremenu, opozicija vrši napore da okonča mandat trenutnoj vladi, a demarkacija se u javnom diskursu pominje kao i povod za tako nešto.

Jedan od lidera opozicije Fatmir Ljimaj saopštio je u petak da je ujedinjena opozicija sakupila dovoljan broj glasova za vanrednu sednicu o rušenju vlade.

"Očekujemo veoma brzo i predstavljanje te peticije i njen uspeh. Očekujem da će se vlada veoma brzo oboriti i da će zemlja ići u nove izbore", dodao je Ljimaj, dodajući da će dve naredne nedelje biti odlučujuće po tom pitanju.

Fatmir Llimaj: Očekujemo obaranje vlade
Fatmir Llimaj: Očekujemo obaranje vlade


Do tada će se više znati i o daljoj sudbini Ramuša Haradinaja, lidera opozicione Alijanse za budućnost Kosova, koji se od januara nalazi u Francuskoj i čeka na odluku pravosudnih organa o izručenju Srbiji. Njegovo ročište zakazano je za 27. april.

Znaće se i da li bi opozicija išla na izbore u koaliciju.

Premijer Mustafa je uoči odlaska za Brisel kazao da je "paradoksalno da se kaže da su svi spremni za vojsku s jedne strane, a istovremeno se organizuje i peticija za nove izbore".

On je na svom Facebook profilu rekao da izlaz iz situacije nije bežanje od odgovornosti.

"Kao premijer ne plašim se izazova i ispunjavanja obećanja, kao što smo se složili u ovoj koaliciji. Nadam se i da se Skupština i poslanici Skupštine neće predati lažnim pričama o demarkaciji, zato što će istina na kraju uvek ispliva", kazao je on.

Kosovo nije u mogućnosti da ratifikuje granicu sa Crnom Gorom zbog nedostatka glasova u Skupštini. Pored oštrog protivljenja opozicije, ovom sporazumu se protivi i jedan deo poslanika vladajućih partija.

Opozicija smatra da Kosovo Sporazumom o demarkaciji gubi 8.000 hektara zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG