Dostupni linkovi

Tusk: Za EU najbezbednije da Francuzi izaberu Makrona ili Fijona


Nada da neće biti dramatičnih iznenađenja na izborima u Francuskoj: Donald Tusk
Nada da neće biti dramatičnih iznenađenja na izborima u Francuskoj: Donald Tusk

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da bi za Evropu bilo najbezbednije da Francuzi sutra na predsedničkim izborima izaberu nekog od proevropskih kandidata - Emanuela Makrona ili Fransoa Fijona, premda on procenjuje da će u drugi krug ući kandidatkinja francuskih nacionalista Marin Le Pen.

"Nadam se - i to govorim u evropskom, ali i u poljskom interesu - da finale u Francuskoj neće proći uz neka dramatična iznenađenja", kazao je danas poljskim medijima Tusk u Sopotu, na severu Poljske, gde slavi svoj 60. rodjendan.

Francuski izbori i sudbina Evrope
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00


Predsednik Evropskog saveta je naglasio da, mada želi da bude neutralan, smatra da je za Evropu sigurno bolje da u prvom krugu i kasnije eventualno u drugom krugu predsedničkih izbora, pobede kandidati koji su očigledno proevropski.

"U Francuskoj je najviše proevropski orijentisan i najbezbedniji iz ugla interesa Poljske (centrista) Emanuel Makron, kao i moj saborac iz političke porodice i moj prijatelj Fransoa Fijon koji je možda malo više evroskeptičan, ali i on je bezbedan izbor za Evropu i Poljsku", kazao je Tusk.

Po oceni Tuska, ulazak u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj 7. maja mogu da očekuju Makron i Marin Le Pen.

XS
SM
MD
LG