Dostupni linkovi

Le Pen nakon napada povećana podrška ali Macron i dalje pobjednik


Pet od 11 kandidata koliko ih je u trci u nedjelju na predsjedničkim izborima u Francuskoj
Pet od 11 kandidata koliko ih je u trci u nedjelju na predsjedničkim izborima u Francuskoj

Francuska liderka ekstremne desnice Marine Le Pen dobila je nešto više podrške u prvom istraživanju javnog mnjenja obavljenom nakon terorističkog napada na Pariz u četvrtak veče, ali će je prema istoj anketi centrist Emmanuel Macron ipak pobijediti u nedjelju 23. aprila i u drugom krugu izbora za dvije semice 7. maja.

U istraživanju Odoxa za Le Point, objavljnom danas, Macron je i dalje pobjednik prvog kruga sa 24,5 posto podrške, što je 0,5 posto mane nego u prethodnom istraživanju.

Le Pen je druga sa 23 posto podrške javnog mnjenja Francuske, a u odnosu na prethodno istraživanje ta podrška je veća za 1 procenat.

Konzervativac Francois Fillon i komunista Jean-Luc Melenchon su obojica pali za 0,5 osto i imaju po 19 procenata podrške, zaostajući za mogućnošću ulaska u drugi krug 7. maja.

Macron "sada ima dobre šanse da bude prvi u prvom krugu i gotovo da ne može biti eliminisan iz igre" rekao je istraživač Odoxa, Gael Sliman u komentaru koji je pratio istraživanje, navodi Reuters.

Prema ovom istraživanju Macron bi lagano trebalo da pobijedi Marine Le Pen u drugom krugu sa 60.5 posto podrške u odnosu na 39.5 koliko bi liderka ekstremnih desničara trebalo da osvoji.

Takozvana "Islamska država" preuzela je odgovornost za napad za policiju u Parizu u četvrtak veče na Šanzelizeu, na najpoznatijoj svjetskoj aveniji.

Napadač identifikovan kao Karim Šeurfi i pored podužeg kriminalnog dosijea koji je imao, zbog čaga je bio poznat službama sigurnosti, nikad nije pokazivao nikakve znake radikalizacije, saopštio je danas tužilac. On je izašao iz autombila i ubio jednog policajca, ranio još dvojicu, jednog teže i jednog lakše, nakon čega je ubijen.

Napad se dogodio u finišu izborne kampanje za predsjedničke izbore u Francuskoj čiji će se prvi krug održati 23. aprila.

Neki od kandidata su danas optuženi da pokušavaju da eksploatišu napad u svoju korist.

Liderka desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen je odmah pozvala na uvođenje kontrole granica, i rekla da se "ekstrmističke džamije" moraju odmah zatvoriti, a kandidat konzervativaca Francoise Fillon da prioritet mora biti uništenje "Islamske države".

Centrist, Emmanuel Macron, je pak poručio da Francuska ne treba da se prepušta strahu, podjelama i zatrašivanju.

Premijer Bernard Cazenueve je danas obećao je da nedjeljni izbori biti bezbjedni jer su mjere sigurnosti dodatno pojačane.

XS
SM
MD
LG