Dostupni linkovi

Jehovini svedoci zabranjeni u Rusiji


Sedište Jehovininih svedoka u Rusiji
Sedište Jehovininih svedoka u Rusiji

Vrhovni sud Rusije zabranio je danas delovanje Jehovinih svedoka na osnovu predloga Ministarstva pravde da se ta hrišćanska verska zajednica u zemlji označi kao "ekstremistička grupa".

Naloženo je zatvaranje glavnog sedišta te organizacije kao i njenih 395 lokalnih podružnica, zatim zaplena njene imovine, prenosi Asošijeted pres.

Zvaničnica Ministarstva pravde Svetlana Borisova istaksla je u sudu da Jehovini svedoci predstavljaju "pretnju po prava gradjana, javni red i bezbednost".

Ruski zvaničnici ističu da je cilj zakon, na osnovu kojeg je doneta ova presuda a koji je podržala Ruska pravoslavna crkva, da pomogne u borbi protiv verskog ekstremizma i terorizma.

Međutim, uopštenost pojedinih delova zakona, po oceni kritičara, otvara prostor vlastima da suze prostor za delovanje nezavisnih organizacija, uključujući i verske.

Procenjuje se da u Rusiji ima više od 170.000 pripadnika ove verske zajednice. Jehovini svedoci su pod sve većim pritiskom poslednjih godina u Rusiji, gde je zabranjena distribucija njihove literature sa obrazloženjem da krši zakon protiv ekstremizma.

“Tretman Jehovnih svedoka pokazuje sklonost vlade da tretira sve nezavisne verske aktivnosti kao pretnju po svoju kontrolu i političku stabilnost zemlje”, saopštila je početkom aprila Komisija UN za verske slobode.

Jehovini svedoci su hrišćanska verska zajednica sa više od 8,3 miliona članova širom sveta i u većini zemalja imaju status pravnog lica.

Svoja verovanja temelje na Svetom pismu odnosno Bibliji, a prepoznatljivi sui po propovedničkoj delatnosti.

XS
SM
MD
LG