Dostupni linkovi

EU bez komentara, Slovenija kritikuje pismo Kitarovićeve


Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović

Evropska komisija nema posebnog komentara na pismo hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ističući da je spremna da pomogne svim zemljama članicama u sprovođenju novih mera temeljitih provera na graničnim prelazima iz bezbednosnih razloga i, istovremeno, izbegnu negativni efekti na protok saobraćaja,sigurnosni ciljevi uredbe o provjerama i istodobno izbjegli negativni učinci na protočnost prometa, izjavila je u četvrtak portparolka Evropske Komisije Tove Ernst, javlja zagrebački Jutarnji list.

"Nemamo posebni komentar u vezi s pismom. Primili smo ga i odgovorićemo na njega", izjavila je druga portparolka Mina Andrejeva.

Radna grupa Evropske komisije razmotriće 28. aprila sva otvorena pitanja u sprovođenju pomenute uredbe.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović u sredu je poslala pismo predsednicima Evropskog saveta, Eropskog parlamenta i Evropske komisije Donaldu Tusku, Antoniju Tajaniju i Žan Klodu Junkeru u kojem je upozorila evropske čelnike da je Slovenija primenom strožih kontrola na spoljašnjim granicama EU-a uzrokovala višečasovne zastoje na graničnim prelazima i pozvala ih da se na granicama Hrvatske i drugih država članica hitno omogući nesmetan protok ljudi i roba, kao i dosad.

Ona je dodala da je takvo postupanje Slovenije "u hrvatskoj javnosti stvorilo utisak ostvarenja neodgovornih najava nekih slovenačkih političara da Slovenija može prema Hrvatskoj preduzeti određene mere i onemogućiti dolazak turista kao odgovor, svojevrsno sredstvo prisile ili retorzije, na stav Hrvatske u vezi arbitražnog postupka koji Hrvatska smatra nepovratno kompromitiranim i iza nas".

Slovenački ministar inostranih poslova Karl Erjavec je kritikovao pismo hrvatske predsednice, ističući da je u njemu navedeno mnogo neistina. Erjavec je odbacio odgovornost Slovenije za gužve na granici naglasivši da ona samo sprovodi Uredbu EU o jačanju kontrola na šengenskim granicama.

On je takođe rekao da ove gužve nisu ostvaraje njegovih pretnji o blokadi turista na ulasku u RH zbog arbitražnog postupka:

“Nikada nisam izrekao takvu pretnju, tada su zloupotrebili moju izjavu, što se često događa u Hrvatskoj. Čudim se da predsednica jedne od država članica EU govori o tome da neće poštovati arbitražni sporazum”, kazao je šef slovenačke diplomatije.

XS
SM
MD
LG