Dostupni linkovi

Pens: 'Era strateškog strpljenja' sa Severnom Korejom završena


Majk Pens u Seulu, 16. april
Majk Pens u Seulu, 16. april

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je danas da je "era strateškog strpljenja" sa Severnom Korejom završena, izražavajući nestrpljenje pošto Pjongjang ne pokazuje spremnost da se odrekne nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Pens je, prenosi Beta, rekao novinarima tokom posete demilitarozovane zone koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju da se američki predsednik Donald Tramp nada da će Kina izvršiti pritisak na Severnu Koreju kako bi se odrekla oružja.

Pens je posetio vojnu bazu Bonifas i razgovarao sa vojnim zvaničnicima, kao i sa američkim vojnicima koji su tamo stacionirani.

"Ali era strateškog strpljenja je završena. Predsednik Tramp je jasno stavio do znanja da je strpljenje Sjedinjenih Američki Država i naših saveznika u ovom regionu isteklo i želimo da vidimo promenu. Želimo da vidimo da se Severna Koreja odriče svog bezobzirnog puta razvoja nuklearnog oružja, a njegova kontinuirana upotreba i testiranje balističkih raketa je neprihvatljivo", rekao je Pens.

Američki potpredsednik je izjavio u nedelju u Seulu da je neuspešno lansiranje rakete Severne Koreje bila "provokacija" koja ukazuje na rizik s kojim se suočavaju američki i južnokorejski vojnici.

Pens je stigao u posetu Južnoj Koreji u turbulentno vreme u regionu zbog severnokorejskih pretnji da će nastaviti da razvija svoje "nuklearne i odbrambene sposobnosti".


XS
SM
MD
LG