Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Višegrad: Udruženja žrtava osuđuju podizanje krsta u čast ruskih vojnika


Podizanje spomen-obilježja krsta u čast ruskim vojnicima u Višegradu

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa oštro osuđuju današnje podizanje spomen-obilježja krsta u čast ruskim vojnicima u Višegradu, smatrajući da je to još jedan u nizu pokušaja da se provociraju i namjerno vrijeđaju žrtve, te negira uloga ruskih vojnika u ratnim zločinima počinjenim u Višegradu koji su bili dobrovoljci u redovima Vojske Republike Srpske (VRS), prenosi Fena.

"Svi oni koji su zajedno sa VRS bili na istoj strani nose etiketu počinioca genocida u Bosni i Hercegovini", navode ova udruženja u saopćenju za javnost.

Ocjenjuju da je ova ceremonija nagradila zločin i dobrovoljce koji su ubijali nevine žrtve u Višegradu i poslala jasnu poruku da je suživot nemoguć.

"Isto tako je pokazala mračnu dvoličnost RS-a (Republika Srpska), dok nevine žrtve u Prijedoru ne mogu da dobiju spomen-obilježje za 102 ubijene djece, a da ne spominjemo sve druge žrtve, ruskim dobrovoljcima se podiže spomen-obilježje. RS i Rusija i dalje dokazuju da im mir i stabilnost u BiH nije cilj, te da će i dalje provoditi destruktivne poteze kako bi što više vrijeđali nevine žrtve", kaže se u saopćenju udruženja.

Smatraju da predstavnici BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda trebaju što prije pokrenuti inicijativu da se spomen-obilježje krsta u Višegradu ukloni, u suprotnom će dozvoliti da "jedan entitet i strana država, diktiraju gdje i kako će se obilježavati mjesta stradanja, odnosno kako će zločin i zločince pretvoriti u heroje".

XS
SM
MD
LG