Dostupni linkovi

Obeležena godišnjica ubistva novinara Slavka Ćuruvije


Na mestu gde je ubijen u centru Beograda, obeležena je osamnaesta godina od smrti novinara Slavka Ćuruvije.

Novinar, urednik i vlasnik "Evropljanina" i "Dnevnog telegrafa" Slavko Ćuruvija ubijen je u Svetogorskoj ulici 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred zgrade u kojoj je živeo. Branka Prpa, njegova životna saputnica koja je bila sa Ćuruvijom kada je ubijen, kaže da ne gubi nadu da će njegove ubice biti kažnjene.

„Ovo je borba vaše profesije, ovo nije moja individualna borba. Ovo je profesionalna borba za prava novinara, nas građana za pravo na javnost političkog delovanja i mene lično kao prava žrtve i Slavka Ćuruvije kao vašeg kolege i kao žrtve“, rekla je Prpa.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić rekao je da je Srbija jedina zemlja gde se uspešnost rešavanja ubistva novinara meri "znakom nula".

"Vrlo sam skeptičan, postoje male šanse da se ubice novinara otkriju. Izuzev slučaja Pantić jer postoji indicija da država tu nema umešane prste", rekao je Lekić podsećajući da je prošlo 16 godina od ubistva novinara Milana Pantića, 18 godina od ubistva Ćuruvije i 23 godine od ubistva novinarke Dade Vujasinović.

Lekić je takođe rekao da je tadašnji ministar informisanja Aleksandar Vučić 1999. godine rekao da je Ćuruviju ubila crnogorska mafija, a da je pre tri godine rekao da je u njegovom ubistvu udela imala država.

"Mislim da ne bi bilo loše da se sasluša sadašnji premijer da bi nam otkrio saznanja koja je imao 1999. godine, a posebno saznanja kojima optužuje državu za ubistvo", rekao je Lekić.

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od sudske vlasti da ne odugovlači suđenje optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, te da se uhapsi optuženi Miroslav Kurak koji je u bekstvu, poručio je član uprave UNS-a Vladimir Radomirović.

„Na ovaj dan pozivamo sve kolege i celokupnu javnost da ne zaborave šta se desilo 1999. godine i da se svakodnevno bore za slobodu medija i za bezbednost novinara“, rekao je Radomirović navodeći da očekuje da će se rasvetliti sve okolnosti smrti Dade Vujasinović i otkriti ubice Milana Pantića.

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije počelo je u junu 2015. godine. Za ubistvo su optuženi načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. i od tada su u pritvoru, Marković već izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.

Komisija za istraživanje ubistava novinara je povodom 18 godina od ubistva Slavka Ćuruvije saopštila da zahteva dodatni napor da suđenje ubicama teče efikasnije i da tehnička ograničenja ne mogu biti prihvatljiv izgovor za sporost procesa, tim pre što je pravda za Ćuruviju duže od decenije bila nedostižna.

XS
SM
MD
LG