Dostupni linkovi

Srbija: Demonstranti ne odustaju od zahteva


U nekoliko gradova u Srbiji u ponedeljak su nastavljeni protesti protiv aktuelne vlasti. Učesnici osmog "Protesta protiv diktature" u Beogradu održali su trosatnu protestnu šetnju i najavili da će se novo okupljanje održati sutra u 18 sati ispred Vlade Srbije, za razliku od dosadašnjih koja su bila ispred Skupštine Srbije.

Demonstranti su prošli pored Radio-televizije Srbije, uzvikujući "Hoćemo uživo!", Vlade Srbije i Studija B, gde su uzvkivali "Izdaja, izdaja!".

Na čelu kolone su nosili transparent "Dole diktatura". Okupljeni na protestu, koji je ušao u drugu nedelju, uzvikivali su "Vučiću lopove, pokrao si izbore", "AV, AV, AV", "Vrati babi penziju"...

Beograd
Beograd


Pored glavnog, demonstranti su nosili i transparente na kojima je pisalo "Smena kompletne političke elite", "Zdravstvo za sve", "Slobodni izbori", "Sloboda medija", "Hej, koja je izlaznost na Centralnom groblju", "Ne pada mi na pamet da budem predsednik", "U novom broju Zabavnika - pomozi Vučku da stavi listiće u kutiju bez savijanja"...

Novosađani su se okupili sedmi put u centru da bi izrazili nezadovoljstvo zbog kako kažu, neregularnih izbora i loše ekonomske i socijalne situacije u zemlji.

Novi Sad, 10. april 2017.
Novi Sad, 10. april 2017.


Za razliku od Beograda, gde nema govora pre šetnje, u Novom Sadu se demonstrantima najpre obratio aktivista Miran Pogačar koji je pročitao proglas, čiji tekst je usaglašen sa učesnicima protesta širom Srbije.

Osim fer i slobodnih izbora i medija, okupljeni su zatražili i pravo za veće učešće građana u donošenju odluka o njihovim životima, kao i departizaciju javnih preduzeća. Zatražena je i izmena Zakona o radu.

"Tražimo izmene u cilju hitnog poboljšanja položaja radnika i hitno povećanje cene rada", rekao je on.

Novi Sad
Novi Sad


Osim ovog, on je dodao i zahtev da se poboljša životni standard građana, uključujući i vraćanje penzije starijim gradjanima, kao i potpunosti besplatno obrazovanje.

Na novosadskim ulicama ponovo se okupilo više hiljada građana. Oni su nosili transparente sa porukama "Mi ostajemo, ti ideš", "Pegla je za veš, ne za listiće", zastave Srbije i pokrajine Vojvodine.

Protest je završen ispred Pokrajinske vlade uz dečju pesmu "Ko se boji vuka još". Oni su najavili da će se sutra ponovo okupiti u 18 časova u centru grada.

Na skupovima nije bilo incidenata.

Protest u ponedeljak u više gradova obeležen je zajedničkim usaglašenim zahtevima svih studenata, među kojima je i smena političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Osim političkih zahteva, studenti su se založili i za promenu prooriteta ekonomske i socijalne politike.

Pored Beograda i Novog Sada, protesti su održani u Kragujevcu, Nišu, Subotici, Čačku....

XS
SM
MD
LG