Dostupni linkovi

Trump pohvalio 'izvanredne' odnose Kine i SAD


Predsjednik SAD Donald Trump i kineski lider Si Điping u Mar-a-Lago na Floridi
Predsjednik SAD Donald Trump i kineski lider Si Điping u Mar-a-Lago na Floridi

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da postignut "ogroman napredak" u odnosima sa Kinom nakon susreta sa predsjednikom Si Đipingom.

Riječ je o zemlji koju je Trump oštro i stalno kritikovao u prošlosti. On je u petak pohvalio "izvanredne" odnose dvije zemlje bez davanja pojedinosti na press konferenciji.

"Postigli smo izvanredan napredak.... Mislim da je istinski napredak postignut", kaže Trump.

Si Điping je takođe, prenose agencije, govorio nejasno ali generalno koristeći pozitivnu terminologiju na predsjedničkoj press koferenciji.

"Angažovani smo u dubljem razumijevanju i izgradili smo povjerenje, u preliminarnom radu na odnosima i prijateljstvu", rekao je Si.

"Vjerujem da ćemo razviti stabilan način za formiranje prijateljskih odnosa... Za mir i stabilnost u svijetu, mi ćemo takođe ispuniti našu istorijsku odgvornost", rekao je kineski predsjednik.

Komentari izneseni u Trumpovom resortu, Mar-a-Lago na Floridi u dubokom su konstrastu sa Trumpovom terminologijom rezervisanom za Kinu tokom predsjedničke kampanje, u kojoj je stalno optuživao Kinu za manipulacije valutom na štetu trgovine SAD.

Još prošle sedmice, Trump je na Twitteru napisao da SAD neće više tolerisati masivni trgovinski deficit i gubitak poslova u SAD, zbog Kine, dodajući da će njegov sastanak sa Đipingom biti "veoma težak".

Dvodenevni sastanak kineskog i američkog predsjednika dešava se u vrijeme ogromnih tenzija širom svijeta.

XS
SM
MD
LG