Dostupni linkovi

UN i Palestinci osudili odluku Izraela o izgradnji novog naselja


UN osudio jednostran potez: Jedno od naselja na Zapadnoj obali
UN osudio jednostran potez: Jedno od naselja na Zapadnoj obali

Palestinski zavničnici i Ujedinjene nacije su danas osudili odobrenje Vlade Izraela za izgradnju jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, prvog novog posle nešto više od dve decenije.

Odobrenje je jednoglasno kasno sinoć dao uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost, a kasnije su se telefonom izjasnili i drugi ministri.

Hanan Ašravi, članica Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije, ocenila je da taj potez pokazuje da izraelska vlada i dalje primenjuje "svoju sistematsku politiku kolonijalizma, aparthejda i etničkog čišćenja, pokazujući potpuno i flagrantno nepoštovanje palestinskih ljudskih prava".

"Izrael je posvećeniji smirivanju svoje nelegalne populacije naseljenika, nego ispunjenju zahteva za stabilnost i pravedan mir", rekla je Ašravi, a prenosi Rojters.

Razočarenje i uznemirenost zbog odluke Izraela: Antonio Gutereš
Razočarenje i uznemirenost zbog odluke Izraela: Antonio Gutereš


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, preneo je njegov portparol, izrazio je "razočaranje i uznemirenost" zbog te najave, podsetivši da je "konstatno naglašavao da nema Plana B Izraelaca i Palestinaca da bi živeli zajedno u miru i bezbednosti, i da osuđuje jednostrane poteze koji, kao i ovaj, prete miru i podrivaju dvodržavno rešenje" - stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

Novo naselje će biti izgrađeno umesto divljeg jevrejskog naselja Amona, srušenog u februaru, po naredbi Visokog izraelskog suda pravde jer je bilo na privatnoj palestinskoj zemlji.

To će biti prvo potpuno novo jevrejsko naselje koje je izraelska vlada odobrila od 1991. godine, navela je izraelska levičarska organizacija "Mir sada" (Šalom akšav). Prethodnih godina izgradnja je bila fokusirana na širenje postojećih naselja.

"Mir sada" je takođe rekao da će se novo naselje izgraditi duboko u Zapadnoj obali i tako još više podeliti teritoriju na kojoj bi Palestinci da osnuju svoju nezavisnu državu s istočnim Jeruslimom kao glavnim gradom. Ta država trebalo bi da obuhvati pojas Gaze.

Međunarodna zajednica smatra sva jevrejska neleglanim i preprekom za mir, a Izrael pravi razliku izmedju naselja koja je njegova vlast odobrila, i takozvanih divljih naselja, prenosi agencija AFP.

XS
SM
MD
LG