Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brisel kritikuje Kosovo zbog problema sa predizbornim skupovima


Blokada u mestu Padalište, Istok

Brisel je saopštio da je za žaljenje što se posete srpskih zvaničnika na Kosovu nisu realizovale u duhu briselskog dijaloga, te poziva vlasti da omoguće ljudima koji to žele, da prisustvuju okupljanjima na Kosovu povodom predsedničkih izbora u Srbiji.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU, dodala je da Brisel prati dešavanja na severu Kosova zbog posete zvaničnika Srbije povodom izborne kampanje za predsedničke izbore.

"Pozdravljamo takve posete koje su zakazane na osnovu dogovora u dijalogu", dodala je ona.

"Dobili smo izveštaje o blokadi puteva, koja sprečava ljude da prisustvuju takvim okupljanjima na severu danas", dodala je.

Kocijančić dodaje da OEBS treba da posreduje u sakupljanju glasova na Kosovu za predsedničke izbore u Srbiji, na osnovu ranije prakse i u skladu sa dogovorima iz Brisela.

Građani Kosova u različitim delovima Kosova izrazili su nezadovoljstvo povodom održavanja predizbornog skupa srpskih zvaničnika na severu Kosova, u susret predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji.

Ljirija Podrimaj, portparolka policije u Đakovici, saopštila je za Radio Slobodna Evropa da je policija u Orahovcu naišla na četiri vozila sa 15 građana koji su u blizini Velike Hoče, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, izašli da izraze nezadovoljstvo povodom kampanje srpskih zvaničnika. Ona je dodala da nije bilo blokade puta i da se sve završilo do 10 časova.

Građani su protestvovali istim povodom i na magistrali Priština – Mitrovica, kao i na magistrali Gnjilane – Priština.

Policija je takođe saopštila da je protesta bilo u mestu Padalište, opština Istok, gde su oko 25 građana sa tri vozila od 8:00 – 10:40 blokirali put i protestvovali protiv Vučićeve posete Kosovu.

„Ove osobe su blokirale put i ometale slobodno kretanje vozila. Oni su takođe nosili zastave Kosova i EU kao i natpise 'Vučiću ostavi nas na miru', 'Gradimo Kosovo zajedno' i 'Vi pripadate ovoj zemlji, ne Vučić'".

Protesti su završeni mirno bez problema, dodaje policija, i put je ponovo otvoren za promet.

Baki Keljani, portparol policije Kosova, potvrdio je da su svi putevi otvoreni, a da je blokada magistralnih puteva prekinuta pošto su građani saznali da predsednički kandidat Aleksandar Vučić ipak neće posetiti Kosovo.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da neće danas otputovati na Kosovo, jer ne prihvata ucenjivanja iz Prištine. Umesto njega, na miting u Leposaviću dolazi direktor kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

XS
SM
MD
LG