Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Karadžiću i tužilaštvu produžen rok za odgovore na žalbe do 6. aprila


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala, 2016.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odobrilo je bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću i Haškom tužilaštvu produžetak vremena za dodatne odogovore na žalbe do 6. aprila, prenosi SRNA.

Istom odlukom Karadžiću je odobreno i povećanje broja riječi koje može da upotrijebi u tom podnesku sa 9.000 na 22.500 riječi, saopšteno je iz Haškog tribunala.

"Žalbeno vijeće je zaključilo da interes pravičnosti i kompleksnost predmeta opravdava produženje rokova za žalbene podneske, iako su u više navrata već produžavani", navedeno je u saopštenju.

Karadžić i Haško tužilaštvo svoje žalbe su podnijeli Tribunalu u decembru prošle godine, a u martu su podnijeli odgovore na žalbe. U aprilu će biti podnijete i dodatni žalbeni podnesci.

U svom odgovoru na žalbu Tužilštva, Karadžić je zatražio od Žalbenog vijeća da odbije žalbeni zahtjev da bude osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a svojom žalbom zatražio je oslobađajuću presudu.

Žalba tužilaštva Haškog tribunala ima 89 strana, a Karadžićeva žalba je napisana na 233 strane.

Usmeno izlaganje žalbi trebalo bi da bude održano na proljeće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije, ranije je saopšteno iz Tribunala.

Karadžić je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog Srebrenice i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine.

XS
SM
MD
LG