Dostupni linkovi

Bugajski: Neprimanje Crne Gore u NATO otvara Balkan Rusiji


Vojnici Oružanih snaga Crne Gore.
Vojnici Oružanih snaga Crne Gore.

Januš Bugajski, stručnjak za istočnu Evropu i Balkan u vašingtonskom Centru za analizu evropske politike, za “Zašto?” analizira prošlosedmično odlaganje ratifikacije Protokola o primanju Crne Gore u članstvo NATO-a u američkom Senatu i posljedice koje bi ono moglo imati na političku i sigurnosnu sitaciju zemlji, regionu i Evropi.

  • Dostojanstvo

U Senatu će se sada otvoriti puna rasprava o pristupanju Crne Gore i o tome će glasati cijeli Senat.

Ovo procedura će zahtijevati dvotrećinsku većinu glasova i vjerojatno će proći prilično glatko jer velika većina senatora podržava Crnu Goru.

Blokada od jednog pogrešno informisanog senatora jednostavno znači da to neće proći jednoglasno i da će biti potrebna većina glasova.

Na neki način, međutim, blokada je korisna jer će na predstojećoj raspravi u Senatu biti javno istaknuto kako se mala, hrabra proamerička i prozapadna zemlja usprotivila (bivšem predsjedniku Srbije) Slobodanu Miloševiću i (ruskom predsjedniku) Vladimiru Putinu i potvrdila svoje dostojanstvo i nezavisnost.

Nijedna država ne zaslužuje zaštitu savezničkih snaga više nego Crna Gora.

  • Propaganda

Većina u američkom Senatu i timu za nacionalnu sigurnost u kabinetu Donalda Trumpa posvećeni su NATO-u i priključenju Crne Gore u Savezu.

Naravno, putinistička propaganda će kašnjenje u Senatu predstaviti kao smanjenje interesa SAD-a za Balkan, a ne kao način na koji funkcioniše demokratija.

Kremlj ne trpi vlastite “korisne idiote” koje se mogu suprotstaviti odlukama u Državnoj Dumi.

Amerika je uvijek imala zastupnike koji su radili neovisno u Senatu i Predstavničkom domu, koji su ili izolacionisti ili se protive nekim aspektima vanjske politike, prije svega zbog određenih domaćih političkih sporova.

  • Mahinacije

Ako bude daljnjeg odlaganje u Senatu, to će sigurno odaslati negativnu poruku regiji stvarajući atmosferu nesigurnosti i podstićući političke sukobe, pa čak i etničke podjele.

Zemlje koje nemaju izgleda za ulazak u NATO postaće sklonije ulasku u sporove s komšijskim državama i više podložne mahinacijama antizapadnih i antiameričkih vanjskih sila.

  • Okupacija

Povlačenje NATO-a na Balkanu bi ohrabrilo dalje pokušaje Kremlja da destabilizuje region i na vlast dovede prijateljske ili čak zamjenske vlade koje se protive Evropskoj uniji i NATO-u.

To bi se moglo uklopiti u moskovsku propagandu koja tvrdi da se Amerika povlači iz regiona, da se Evropa raspada, i da savez s Rusijom pruža najbolju nadu za budućnost.

Za sve one koji vjeruju da bi to možda bilo dobro rješenje za njihovu zemlju, predlažem da posjete Bjelorusiju čiji je savez s Rusijom doveo do ekonomskog ćorsokaka i gdje društveno nezadovoljstvo ubrzano raste.

A oni koji smatraju da je nepripadanje NATO-u i suprotstavljanje Rusiji dobra opcija, trebaju posjetiti Ukrajinu, čija je teritorija i dalje okupirana od ruskih trupa i gdje je hiljade civila već umrlo.

XS
SM
MD
LG