Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Preminuo Rokfeler u 101 godini


Dejvid Rokfeler

Milijarder i filantrop Dejvid Rokfeler (David Rockefell) preminuo je danas u Njuorku u 101 godini.

Portparol Rokfelerovih Frejžer Sajtel je rekao da je Dejvid Rokfeler preminuo u snu u svom domu u Pokantiko Hilsu u državi Njujork, javlja Asošijeted Pres (AP). On je bio šesto dete Džona D. Rokfelera Juniora i unuk jednog od osnivača Standard oila Džona D. Rokfelera.

Vodio je ogromnu mrežu porodičnih investicija, uključujući i JP Morgan Čejs banku.

Završio je Univerzitet u Harvardu a doktorirao na Univerzitetu Čikago. Služio je u američkoj armiji tokom Drugog svetskog rata.

Kao biznismen je propovedao kapitalizam u SAD i pomoć zemljama u razvoju smatrajući da će prosperitet Trećeg sveta omogućiti širenje tržišta za američke proizvode.

Forbs je procenio pre dve godine njegovo bogatstvo na 3 milijarde dolara.

Kao jedan od unuka osnivača poslovne imperije, Dejvid pripada poslednjoj generaciji u kojoj se nasleđeno bogatstvo koncentrisalo u rukama nekolicine. U sledećoj generaciji, koju zovu “rođaci”, ima mnogo više naslednika.

Rokfeler se sreo sa više od 200 šefova država ili vlada i često je bio priman kao državik.

Njegova banka Morgan Ćejs je prva američka finansijska institucija koja je osnovala filijale u Sovjetskom Savezu i Kini.

Tokom poseta Južnoafričkoj republici u vreme aparthejda sreo se ilegalno više puta sa crnačkim liderima.

Međutim, kritikovali su ga zato što je istovremeno poslovao sa režimom aparthejda kao i pomoći zbačenom iranskom šahu Rezi Pahlaviju da se prebaci na lečenje u Njujork 1979, što je izazvalo 13-to mesečnu talačku krizu u američkoj ambasadi u Teheranu.

Bio je pokrovitelj umetnosti, uključujući i njujorški Muzej moderne umetnosti. Vrednost njegove private kolekcije umetničkih dela se procenjuje na 500 miliona dolara, uključujući i Nelsonovu kolekciju.

Na 100-i rođendan poklonio je državi Mejn 404 hektara zemlje pored nacionalnog parka.

Zbog filantropije i drugih aktivnosti dobio je 1998. Predsedničku medalju slobode, kao najviše građansko priznanje u SAD.

XS
SM
MD
LG