Dostupni linkovi

Odložena sednica Parlamenta BiH zbog nedolaska srpskih delegata


Parlament BiH
Parlament BiH

Sednica Doma naroda parlamenta BiH danas nije održana, jer se na njoj nisu pojavila tri delegata iz kluba srpskog naroda, javlja Beta.

Na sednicu nisu došli predsedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović (SNSD), njegov zamenik Dragutin Rodić (DNS) i delegat Nebojša Radmanović (SNSD).

Oni su ranije najavili bojkot sednice zbog, kako navode, ustavne krize koju je izazvao bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je bez odluke Predsedništva pokrenuo inicijativu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Održali smo još jedan kolegij, tri delegata iz kluba srpskog naroda potvrdila su da neće doći, zbog toga ćemo odgoditi sednicu", rekao je novinarima predsedavajući Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak.

On je dodao da "ne može da kaže da li se radi o bojkotu rada institucija BiH", ističući da su Nović, Rodić i Radmanović javili da neće doći na sednicu, ali nisu obrazložili razloge svog nedolaska.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Safet Softić ocenio je da je neodržavanje sednice zabrinjavajuće.

"Činjenica je da danas tri delegata iz reda srpskog naroda nisu pristustvovali sednici. Način na koji su oni danas izostali sa sednice je u najmanju ruku zbunjujući, jer nisu najavili svoje odsustvo, a nisu ni tražili kao delegati u Domu naroda bilo kakvo odgađanje sednice. Mi, praktično, ni ne znamo razloge zbog kojih nisu došli”, kazao je Softić.

Softić smatra da je, prema onome što objavljuju mediji, moguće da je razlog njihovog nedolaska podnošenje zahteva za reviziju presude.

"Klub Bošnjaka je danas održao sednicu i u narednom periodu nećemo prihvatiti nikakvu vrstu ultimatuma niti ucene za održavanje sednica", naglasio je Softić.

XS
SM
MD
LG