Dostupni linkovi

Kremlj: Rusija nikad nije učestvovala u sajber napadima


Dmitrij Peskov, portparol Kremlja
Dmitrij Peskov, portparol Kremlja

Dan nakon što su američke vlasti podigne optužnicu protiv dvojice ruskih obavještajaca iz Federalne službe bezbjednosti (FSB) za masivan upad u 500 miliona internet naloga na Yahoo-u 2014., Kremlj je ponovio svoje tvrdnje da ruska država nikada nije učestvovala u bilo kojem sajber napadu.

"Kao što smo rekli puno puta do sada, bilo kakvo učešće bilo kojeg službenika ruskih agencija, u bilo kakve nezakonite aktivnosti na internetu ne dolazi u obzir" rekao je portparol ruskog predsjednika Vladmira Putina, Dmitrij Peskov, novinarima u četvtak.

Peskov je to naveo kao odgovor na pitanje da prokomnatriše činjenicu da je američko Ministarstvo pravde optužilo FSB obavještajce, Dmtrija Dokučajeva i Igora Suščina u odustvu, zajedno sa još dvojicom muškaraca, jednog Rusa i jednog kanađanina porijeklom iz Kazahstana, za hakerski napad na Yahoo.

Uporno dematovanje Kremlja identično je kao i ono koje je Moskva izdala kao odgovor na tvrdnje američkih obavještajnih zvaničnika da je Rusija koristila hakiranje, curenje podataka i druge metode da bi se umješala u američke predsjedničke izbore 2016.

Upitan da li su FSB agenti bili uključeni u sajber napade bez znanja njihovih pretpostvljenih u ruskoj tajnoj policiji, Peskov je rekao da mu nije najasnije pitanje i da se za sve druge informacije obrate FSB-u.

Peskov je takođe rekao da su ruske vlasti saznale za optužnice iz medija, sugerišući da vlasti SAD nijesu obavijestile ruske zvaničnike o istrazi ili razvoju događaja u ovom slučaju.

"Koliko znamo, nijesmo dobili nikavu informaciju kroz zvanične kanale" rekao je Peskov.

Dokučajev je bio oficir u FSB Centru za informatičku sigurnost, koja nadgleda sajber djelatnosti agencije.

Uhapšen je u Rusiji u decembru, zajedno sa drugim oficirom Centra za informatičku sigirnost, i optužen za veleizdaju, prema riječima advokata, Ivana Pavlova koji predstavlja osumnjičenog Dokučajeva u slučaju optužbe za izdaju.

Ruski mediji su izvjestili da je Dokučajev bivši haker koji je poznat pod nadimkom Forb.

XS
SM
MD
LG