Dostupni linkovi

Većina njemačkih poslodavaca zadovoljna radom izbjeglica


Izbjeglice u Njemačkoj, Bonn 2016.
Izbjeglice u Njemačkoj, Bonn 2016.

Velika većina kompanija u Njemačkoj koji su primili izbjeglice zadovoljni su sa njihovim radom, iako su većina zaposlenih bili sa nižim kvalifikacijama, pokazalo je istraživanje provedeno prošlog mjeseca, a objavljeno danas.

Prva grupa, od kako se procjenjuje 1. 200.000 izbjeglica koji su u Njemačku stigli u periodu 2015-2016, iz zemalja popout Sirije, Iraka i Afganistana izašli su na burzu rada. Oko 14 posto njih su našli posao.

Više od tri četvrtine njihovih poslodavaca, koji su učestvovali u istraživanju, kažu da su imali tek po neku ili nikakvu poteškoću u dnevnom poslu sa izbjeglicama koje su zaposlili.

Oni koji su imali poteškoća sa naveli da su se najčešće ticale nedostataka znanja njemačkog jezika, strukovnih vještina, različitih radnih navika i nesigurnosti u vezi toga koliko će zaposlenik ostati u Njemačkoj.

Ogroman ulazak migranata u Njemačku, ugrozio je popularnost njemačke kancelarke Angele Merkel i uzrokovao rast popularnosti anitimigrantske Alternative za Njemačku (AfD), iako podrška dolasku izbjeglica ostaje snažna u mnogim dijelovima Njemačke, navodi Reuters.

Istraživanje je provedeno među 2.200 njemačkih poslodavaca, uradila ga je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sa Udruženjem njemačke trgovinske i industrijske komore i njemačkim Ministarstvom rada i socijalne skrbi.

Broj rođenih Nijemaca na burzi rada u toj zemlji opada kako populacija stari. U kombinaciji sa stopom nezaposlnisosti od 5,9 posto, najnižoj od ujedinjenja Njemačke i najnižoj među zemljama članicama OECD-a, Njemačku čini jednim od najboljih tržišta za rad novopridošlica, saopćila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj.

XS
SM
MD
LG