Dostupni linkovi

Kazahstan: Nova runda mirovnih pregovora o Siriji​


Alepo, 9. mar 2017.
Alepo, 9. mar 2017.

U Astani danas počinje nova runda mirovnih pregovora o Siriji, ali će njih, medjutim, bojktovati sirijske pobunjeničke frakcije.

Portparol oružane opozicije Osama Abu Zeid izjavio je Frans presu da je odluka o bojkotu doneta jer "nisu održana obećanja o prekidu vatre" u Siriji, koji je na inicijativu Rusije i Turske stupio na snagu krajem decembra 2016.

Pregovore u glavnom gradu Kazahstana organizuju Rusija i Iran, koje podržavaju sirijske vlasti, i Turska, koja podržava pobunjenike.

To je druga runda pregovora u Astani od početka godine, ali za sada bez konkretnih rezultata.

Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je dan uoči pregovora da će se o budućnosti zemlje odlučivati posle "obračuna" sa ekstremistima i nacionalnog pomirenja.

"Bio bi luksuz da sada govorimo o politici kad postoji opasnost da nas napadnu teroristi", rekao je Asad i dodao da je sada prioritet "obračun sa ekstemistima", a potom nacionalno pomirenje, prenosi agencija Beta.

Ministarstvo inostranih poslova Kazahstana saopštilo je da će Rusiju na novoj rundi​ pregovora ​predstavljati specijalni izaslanik predsednika Vladimira Putina Aleksandar Lavrentijev, a Iran zamenik šefa diplomatije Hosein Džaberi Ansari.

List Al Vatan, blizak vlastima u Damasku, preneo je da će delegacija sirijskih vlasti predvoditi sirijski ambasador pri UN Bašar al Džafari.

Na sastanak su pozvani predstavnici SAD i Jordana kao i specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura.

De Mistura je sa svoje strane pozvao delegacije sirijskih vlasti i opozicije na petu rundu mirnovnih pregovora 23. marta u Ženevi, evropskom sedištu UN.

​Više od 320.000 ljudi poginulo je od početka sukoba u Siriji započetkog pre šest godina.

XS
SM
MD
LG