Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lideri EU: Situacija na Zapadnom Balkanu krhka, ali neopozivo za priključenje


Želim da lideri ponovo potvrde evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, poručio Donald Tusk

Evropski lideri su u četvrtak uveče u Briselu izrazili zabrinutost zbog "tenzija i podela" na Zapadnom Balkanu, nakon, kako su naveli, „nedavnih poteza Rusije i njenih balkanskih saveznika ka blokiranju bližih veza sa zapadom“.

Britanska premijerka Tereza Mej je, pominjući tvrdnje o pokušaju puča posle izbora oktobra 2016. u Crnoj Gori, koji su, kako tvrdi tamošnje pravosuđe, organizovala dvojica Rusa, izjavila da EU mora "učiniti više da se suprotstavi kampanjama Rusije za destabilizaciju i dezinformaciju, i osigurati da angažovanje Zapada u tom regionu postane vidljivije".

Reizabrani predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, ocenio je da u regionu Zapadnog Balkana, koji je "od vitalnog značaja za Evropu", eskaliraju "tenzije i podele“.

„Tenzije i podele su izmakle kontroli, delom i zbog nezdravog spoljnog uticaja koji je na neko vreme destabilizovao nekoliko država. Predložiću liderima da preduzmu akcije, uključujući i one unutar naše strateške komunikacije“, rekao je Tusk.

On nije pomenuo ni jednu zemlju, ali, prema nekoliko diplomatskih izvora u Briselu, Evropljani su na samitu u Briselu posebno zabrinuti zbog uticaja Rusije i Turske na Balkan. Ipak, poručio je:

„Poruka zemljama regiona je jasna – Evropska unija ostaje privržena obećanju iz Soluna 2004. – da će sve države Zapadnog Balkana postati članice, kao i insistiranje na stabilnosti i prosperitetu regiona. Želim da lideri ponovo potvrde evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.“

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker takođe je poručio da EU ne odstupa od Balkana, već mu se približava. Ipak, kako je naveo, te zemlje još nisu spremne da se priključe.

„Ne mislim da je bila greška kada sam u julu 2014. godine saopštio da neće biti proširenja tokom mandata ove Komisije, jer, u stvari, niti jedna zemlja-kandidat nije spremna da se priključi. Mi, međutim, nismo zaustavili proces proširenja“, istakao je Junker.

XS
SM
MD
LG