Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija: Međunarodni sud pravde nije nadležan za tužbu Ukrajine


Javno saslušanje u slučaju Ukrajine protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu

Predstavnik Rusije izjavio je danas pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da taj sud nije nadležan da odlučuje o tužbi Ukrajine da Moskva finansira terorizam separatističkih pobunjenika u istočnoj Ukrajini i da diskriminiše etničke manjine na Krimu.

Predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Roman Kolodkin izjavio je pred najvišim sudskim organom UN da su ukrajinske optužbe "nesumnjivo izvan nadležnosti Suda".

Zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Olena Zerkal juče je pred Međunarodnim sudom pravde optužila Rusiju da dostavlja oružje i novac separatističkim pobunjenicima u Ukrajini i da sprovodi "kulturno brisanje" Tatara i drugih etničkih zajednica na anektiranom poluostrvu Krimu.

Zerkal je rekla da će sudski postupak dati odgovor na pitanje "da li međunarodni pravni poredak može da se odupre moćnim državama koje se ne obaziru na pravo i ne poštuju ljudska prava".

Ukrajina je juče zatražila od Rusije i da plati odštetu zbog obaranja putničkog aviona iznad istoka Ukrajine 17. jula 2014. godine.

Sud UN u Hagu razmatra zahtev Ukrajine za uvođenje "privremenih mera" do okončanja postupka, a Kijev zahteva od Suda u Hagu da zabrani Rusiji da finansira i naoružava proruske pobunjenike na istoku Ukrajine i da diskriminiše Tatare na Krimu.

XS
SM
MD
LG