Dostupni linkovi

Iračke snage napreduju u oslobađanju Mosula


Istočni dio Mosula je oslobođen u februaru nakon 100 dana jakih borbi
Istočni dio Mosula je oslobođen u februaru nakon 100 dana jakih borbi

Iračke snage sigurnosti napreduju u oslobađanju Mosula od takozvane Islamske države. Sada kontroliraju centralnu banku i sud u kojem su militanti “dijelili pravdu” po svojim kriterijima i primiču se samom središtu grada.

Iračka vojska uz pomoć kurdskih pešmergi, te udara koalicijskih snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama iz zraka, mjesecima vodi bitku za drugi po veličini grad u Iraku koji je uporište takozvane Islamske države od 2014. godine.

Istočni dio Mosula je oslobođen u februaru nakon 100 dana jakih borbi. Tokom ove noći osvojen je dio grada u kojem su banka i sud koji je donosio presude, poput kamenovanja, bacanja ljudi s krova, odsjecanja ruku...

Banka je opljačkana kada su militanti ušli u Mosul. Riječ je o kompleksu vladinih zgrada koje su vrlo blizu samog središta mjesta koje se nalazi na zapadnoj obali Tigrisa.

Glasnogovornik iračke vojske podpukovnik Amir al Mohamadavi rekao je kako su u tom napadu ubijeni deseci militanata. Američki general Matthew Isler ističe da su militanti prilično dezorganizirani, te da neki strani borci pokušavaju napustiti grad.

“Mnogi od njihovih lidera su ubijeni prije napada iračkih i koalicijskih snaga na zapadni dio grada. Igra je završena. Izgubili su bitku”, ocjenjuje američki general, ali i upozorava da, iako su iračke snage izolirale Mosul od samoproglašenog kalifata u Siriji, militanti mogu odlaziti u grad Tel Afar zapadnije od Mosula.

Ofenziva za oslobađanje Mosula od militanata 'Islamske države' počela je u oktobru 2016. godine
Ofenziva za oslobađanje Mosula od militanata 'Islamske države' počela je u oktobru 2016. godine

Istočni i zapadni dio Mosula spaja pet mostova. Iračka vojska sada kontrolira dva mosta preko Tigrisa.

U zapadnom dijelu Mosula, prema procjenama, živi oko 500 tisuća ljudi. Mnogi od onih koji su uspjeli izbjeći iz grada svjedoče o tome kako su vidjeli islamističke borce da ostavljaju mine u dvorištima i u kućama.

“Osam dana prije našeg bjega u kuću je došlo 40-tak boraca 'Islamske države'. Koristili su nas kao živi štit, uzeli su nam svu hranu”, svjedoči 25 godišnji Džamal Abu Duha za “Wall Sreet Jorunal”.

Drugi muškarac kaže kako su džihadisti prije nego su se povukli koristili njegovu kuću za napade na iračku vojsku. Nakon toga je u zračnom udaru srušena susjedna kuća. Od dvadeset članova obitelji preživjelo ih je samo pet.

Tokom vikenda irački vojnici su otkrili podzemno sklonište u kojem su se militanti "Islamske države" pripremali za bitku. Radilo se o pola kilometra dugom željezničkom tunelu koji su s jedne strane potpuno zatvorili.

Međunarodni komitet Crveng križa upozorio je da su militanti u Mosulu koristili i kemijsko oružje. Naime,12 ljudi, među kojima je i dvomjesečna beba, smješteni su u bolnicu u Irbilu sa povredama koje ukazuju na korištenje kemijskog oružja.

Ofenziva za oslobađanje Mosula od militanata 'Islamske države' počela je u oktobru 2016. godine.

U prva dva mjeseca islamisti su protjerani iz gotovo 120 mjesta i sela. Nadomak Mosula iračke snage stigle su 1. novembra prošle godine, ali zbog civila koji su u gradu, te brojnih postavljenih mina, bombaša samoubojica i snajperista, iračka vojska je sporije napredovala.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG