Dostupni linkovi

Iračke snage počele operaciju oslobađanja Mosula


Iračke snage pokrenule su u nedelju operaciju za oslobađanje zapadnog dela grada Mosula od militanata takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), objavio je premijer te zemlje Hajder al Abadi.

Savezne iračke snage su 17. oktobra prošle godine otpočele veliku ofanzivu da povrate grad Mosul, drugi po veličini u zemlji i uporšte IDIL-a u Iraku od 2014. godine. Posle više nedelja teških borbi one su u januaru preuzele kontrolu nad istočnim delom grada.

"Objavljujemo novu fazu operacije", rekao je premijer u poruci naciji preko televizije u nedelju rano ujutru i dodao da će narod Mosula "zauvek biti oslobođen od ugnjetavanja Daeša" što je arapska skraćenica za IDIL.

Militanti IDIL-a zauzeli su Mosul, grad na severu Iraka u junu 2014. godine. Zapadni deo je manji od istočnog, ali je gušće naseljen i tu se nalaze neka mesta podrške ekstremista.

Mosul je podeljen na dva dela rekom Tigar. Očekuje se da će borba za zapadni deo biti duga i teška, zbog gušće naseljenosti i jer su tamošnje stare ulice uske.

Stubovi dima se vide iz dela grada gde je aerodrom, dok avioni međunarodne koalicije bombarduju položaje IDIL-a.

Ova borba bi mogla da bude najteža od početka ofanzive za oslobađanje tog grada pre četiri meseca, smatraju analitičari.

IDIL pruža snažan otpor kako bi odbranili Mosul gde je njihov vođa Abu Bakr al Bagdadi proglasio kalifat u junu 2014.

Pošto su očistili i obezbedili okolinu Mosula, specijalnim antiterorističkim iračkim jedinicama bilo je potrebno dva meseca, do kraja januara, da preuzmu kontrolu nad istočnom obalom Mosula.

U zapadnom delu prepletenom uličicama starog grada će biti teško da vojna vozila prođu što će usporiti napredovanje vladinih snaga i njenih saveznika, upozoravaju analitičari.

Molo bi se pokazi da ekstremisti uživaju veću podršku stanovništva na zapadnoj obali, naseljenoj većinski sunitima, nego na istočnoj obali, ocenjuju analitičari.

Vraćanjem Mosula bi se izbacile snage IDIL-a iz Iraka i bio bi zadat fatalni udarac njihovom kalifatu, ali zvaničnici različito procenjuju koliko će vremena biti potrebno za to.

Irački premijer Hajder al Abadi je u decembru rekao da će biti potrebna tri meseca da se IDIL istera iz Iraka.

XS
SM
MD
LG