Dostupni linkovi

Iračke snage prodiru dublje u zapadni dio Mosula


Iračke snage u borbi za Mosul u nedjelju 26. februara 2016.
Iračke snage u borbi za Mosul u nedjelju 26. februara 2016.

Snage iračke vlade napredovale su u ponedjeljak u borbi protiv "Islamske države" i prodrle dublje u zapadni dio Mosula, rekao je irački policijski komandant.

Komandant Tamir al-Husaini rekao je da su njegove snage za brzo djelovanje ranije danas prodrle u još dva naselja u zapadnom Mosulu i stigle u podnožje jednog od pet mosulskih mostova, koji je poznat kao Četvrti most.

Svih pet mostova u Mosulu, koji se nalaze na reci Tigar i povezuju istočni i zapadni dio grada, uništeno je u vazdušnim napadima prošle godine. Zapadni dio Mosula posljednje je značajno urbano područje koje Islamska država kontroliše u Iraku.

Al-Husaini je rekao da su sukobi bili "teški" i da su ekstremisti "Islamske države" uzvratili snajperima, protiv-tenkovskim raketama i automobilima-bombama. On je kazao da su iračke snage pretrpjele gubitke, ali nije precizirao broj žrtava.

Današnje napredovanje je uslijedilo nakon što su iračke snage prošle sedmice zauzele međunarodni aerodrom, veliku vojnu bazu i prvo naselje u zapadnom dijelu Mosula.

Poslednji događaji, iako su samo početak onoga što se očekuje da bude duga bitka za ostatak Mosula, oslikavaju odlučnost iračke vojske da oslobodi drugi najveći grad u Iraku.

"Islamska država" zauzela je Mosul u ljeto 2014. godine, kao i veliki dio sjevernog i zapadnog Iraka. Iračke vlasti proglasile su istočni dio grada "potpuno oslobođenim" u januaru, tri mjeseca od početka operacije za oslobođenje Mosula.

XS
SM
MD
LG