Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Indijanci protestuju zbog naftovoda u Vašingtonu


Sukob policije i demonstranata u Kenon Bolu, Severna Dakota, zbog gasovoda, februar 2017. godine

Američki Indijanci i aktivisti iz cele zemlje okupiće se danas u Vašingtonu da bi iskazali nezadovoljstvo administracijom Donalda Trampa i njenom podrškom izgradnji naftovoda "Dakota akses" (Dakota Access).

Pripadnici indijanskih plemena danas će skupom u parku ispred sedišta Kongresa početi četovrodnevne aktivnosti. U petak planiraju marš do Bele kuće nazvan "Marš domorodačkih naroda na Vašington".

Indijanci i njihove pristalice planiraju da svaki dan kampuju u parku izmedju Kapitola i Linkolnovog memorijalnog centra, sa "tipi" šatorima, obrednim vatrama i kulturnim radionicama.

Vođe američkih starosedeoca će držati govore pred okupljenima, a planiraju i da utiču na poslanike da zaštite prava plemena.

Federalni sudija u Vašingtonu bi ove sedmice trebalo da odluči o zahtevu indijanskih plemena Sijuksa Stending Rok i Čejeni river da se obustavi izgradnja poslednje deonice naftovoda zbog verovanja da taj naftovod može da zagadi vodu za piće i oskrnavi svete zemlje Indijanaca, javlja agencija AP, a prenosi Beta.

XS
SM
MD
LG