Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Njemačka traži od Ivanova da preispita odluku


Ministar spoljnih poslova Njemačke Sigmar Gabriel

Ministar spoljnih poslova Njemačke Sigmar Gabriel pozvao je u petak predsjednika Makedonije Gjordja Ivanova da izmijeni odluku da ne dodijeli mandat za formiranje vlade lideru Socijal demokratskog saveza (SDSM) Zoranu Zaevu.

Kako prenosi Deutsche welle na makedonskom jeziku, Gabriel je predsednika SDSM Zorana Zaeva nazvao "dosadašnji lider opozicije", i ocijenio da je pogoršanje situacije u Makedoniji nakon sporne odluke Ivanova uznemiravajuće.

"Pogoršanje političke situacije u Makedoniji je veoma uznemiravajuće. Unutrašnjopolitiča situacija prijeti da unazadi proces približavanja ka EU", rekao je Gabriel tokom posjete Ukrajini.

Ocijenio je da je odluka Ivanova da odbije da dodijeli mandat za formiranje vlade Zaevu koji je obezbijedio poslaničku većinu, protivna demokratskim principima i vrijednostima EU.

"Predsednik Ivanov treba da preispita odluku i da je koriguje u interesu građana svoj zemlje", rekao je Gabriel.

On je istakao da Njemačka daje podršku "jasnim porukama koje je visoka predstavnica EU Federika Mogerini prenijela juče u Skoplju nosiocima političkih odluka i predstavnicima makedonskog građanskog društva".

"Moj zahtjev svima u Skoplju koji nose političku odgovornost je da djeluju odgovorno u sada usijanoj unutrašnjopolitičkoj klimi, njihova retorika treba da bude umjerena, i da učine sve da ne naštete odnosima među etničkim grupama", rekao je njemački šef diplomatije.

XS
SM
MD
LG