Dostupni linkovi

Počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu


Sa ranijih zasedanja SB UN
Sa ranijih zasedanja SB UN

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu počela je danas oko 16 sati u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

Srbiju na sednici predstavlja predsednik Tomislav Nikolić, a Kosovo ambasadorka Kosova u SAD Fljora Čitaku.

Sednici prisustvuje šef UNMIKA-a Zahir Tanin.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će Srbija nastaviti da sprovodi miroljubivu politiku i da vodi dijalog s Prištinom, da je spremna za dogovore i kompromise, ali da neće pristati na ucene niti će bilo kome davati izgovor za nasilje.

Šef Unmika Zahir Tanin izjavio je danas u Njujorku da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou "suštinski korak" za obnavljanje poverenja.

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku rekla je na sednici Saveta bezbednosti UN da Kosovo nije manje država zbog toga što ga Srbija ne priznaje.

"Kosovo je slobodna i nezavisna država koju je priznao najveći broj slobodnih nacija u svetu... Kosovo je članica više od 50 međunarodnih i regionalnih organizacija i na jasnom je putu da postane članica EU i nadamo se vrlo brzo i UN", kazala je Čitaku.

Ona je rekla da Srbija živi u paralelnom univerzumu i da je realnost da je Kosovo slobodna, nezavisna i suverena država.

Kosovska ambasadorka je istakla da je pečat nezavisnosti Kosova odluka Međunarodnog suda pravde koji je presudio da Kosovo nije pogazilo nikakav međunarodni zakon proglašavanjem nezavisnosti.

"Činjenica da nas Srbija ne priznaje, ne čini nas manje državom", rekla je Čitaku.

U izveštaju koji se razmatra, za period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017, generalni sekretar UN Antonio Gutereš je izrazio je zabrinutost zbog povećanih tenzija i međusobnih optužbi između Beograda i Prištine u poslednjem tromesečju prošle godine, i pozvao obe strane da poštuju postignute dogovore, a lidere da izbegavaju zapaljivu retoriku.

U tom svom prvom izveštaju o radu UNIMK-a, Gutereš je pozvao obe strane da poštuju dogovore postignute u dijalogu pod okriljem EU u dobroj veri i bez nepotrebnog odlaganja i naglasio da "prioriteti UNMIK-a ostaju unapredjenje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu".

XS
SM
MD
LG