Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnadak: Ne vidi se izlaz iz krize


Igor Crnadak

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak danas je informisao ambasadore i šefove diplomatskih kancelarija stranih zemalja sa sedištem u Sarajevu da je BiH ušla u duboku krizu.

On je rekao da je veoma teško videti izlaz u ovom trenutku, jer su napadnute institucije i ugrožen politički balans u BiH, koji je uspostavljen Dejtonskim sporazumom, Ustavom i zakonima, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je obavestio ambasadore da je bošnjačkom članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću uputio pismo sa detaljnim pregledom mogućih posledica vaninstitucionalnog delovanja u BiH, te ga pozvao da povuče “nezakonitu i opasnu instrukciju ambasadoru BiH u Holandiji”, ali da još nije dobio nikakav odgovor.

Ministar inostranih poslova BiH je izrazio očekivanje da će predstavnici međunarodne zajednice podržati principe kompromisa i dijaloga, te značaj i ulogu institucija, umesto preglasavanja i odlučivanja van institucija o značajnim i osetljivim pitanjima.

Govoreći o mogućnostima za izlazak iz navedene krize, Crnadak je poručio da oni koji su omalovažili institucije, iako su znali da proizvode najveću političku krizu u posljednjih 20 godina, treba da ponude prijedlog kako da se prevaziđe ova situacija i kako da se BiH vrati na put reformi, evropskih integracija i razvijanja odnosa sa susedima.

Govoreći o reviziji presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije, Crnadak je istakao da je na osnovu činjenica da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o podnošenju zahtjeva za reviziju, kao ni odluku o ovlaštenju agenta BiH za pokretanje revizije, jasno da su legitimitet same odluke kao i legitimitet lica koje se predstavlja kao agent upitni i problematični, te da će o svim navedenim činjenicama uskoro obavijestiti i Međunarodni sud pravde u Hagu.

XS
SM
MD
LG