Dostupni linkovi

Igraču Barcelone Neymaru prijeti zatvorska i milionska novčana kazna


Fudbaler Barcelone Neymar moraće na sud nakon što je odbačena njegova posljednja žalba na optužbe zbog korupcije povezane s njegovim transferom u Barcelonu prije četiri godine.

Barcelona, brazilski klub Santos i kompanija koju vode Neymarovi roditelji su uložili žalbe koje su odbačene, tako da će biti održano suđenje nakon tužbe brazilske investicijske grupe DIS.

Grupa tvrdi da joj pripada 40 posto novca od transfera u kojem je Barcelona dovela Neymara iz Santosa, ali da je dobila samo malu odštetu, jer su dio novca prikrile optužene strane.

Tužioci traže dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 10 miliona eura za Neymara i njegovog oca.

Međutim, njih dvojica vjerovatno neće provesti ni dan u zatvoru, jer im je ovo prvi prekršaj.

Tužioci traže devet miliona dolara kazne za Barcelonu, kao i sedam miliona dolara za Santos.

DIS je platio 1,4 miliona eura za 40 posto prava na Neymara 2009. godine, a Barcelona je saopštila da je vrijednost transfera iznosila 57,1 milion eura od čega je Santosu pripalo 17,1 milion eura.

No, tužioci tvrde da je Barcelona isplatila Santosu 251, milion eura, tako da je DIS-u trebalo pripasti još 3,2 miliona eura.

U junu 2016. godine Barcelona je platila kaznu od 5,5 miliona eura u odvojenom slučaju nakon što su čelnici kluba priznali da su 'napravili grešku u fiskalnom planiranju igračevog transfera'.

U julu su Barcelonin fudbaler Lionel Messi i njegov otac osuđeni na 21 mjesec zatvora zbog utaje poreza, ali nisu završili iza rešetaka, jer se presude manje od dvije godine za prvi prekšaj obično ukidaju u Španiji.

XS
SM
MD
LG