Dostupni linkovi

Vanredna vijest

OEBS-Marković: Rezultati izbora u Crnoj Gori nesporni


Crnogorski premijer Duško Marković

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, održani u oktobru prošle godine, bili su fer i demokratski, a njihovi rezultati su nesporni, zajednički je ocijenjeno na sastanku premijera Duška Markovića i šefice Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori Mariz Davije.

Ocjenjujući odličnim odnose Crne Gore i OEBS-a, sagovornici su se saglasili da ih je potrebno dodatno razvijati kroz projekte vezane za vladavinu prava i dalje jačanje institucija.

To je, kako je rekao Marković, najbolji odgovor na sve izazove, uključujući i pitanja mira i stabilnosti.

Davije je navela da će OEBS nastaviti dobru saradnju i partnerstvo sa Crnom Gorom, kao i da će pružati podršku za ispunjavanje Kopenhaških kriterijuma.

“Konstatovano je da posebna pažnja treba da bude posvećena medijima i slobodi izražavanja. U tom kontekstu, premijer je istakao spremnost Vlade da kroz konkretne aktivnosti doprinese poboljšanju situacije na tom polju, uključujući i smanjenje finansijskog pritiska na poslovanje medija. Međutim, kako je ocijenjeno, potrebno je da i mediji dodatno rade na povećanju profesionalizma i samoregulaciji”, saopšteno je iz Vlade.

Marković je sagovornicu informisao i da su napori Vlade usmjereni na ekonomski rast i razvoj, smanjenje javnog duga i deficita ali na način da se ne ugroze šanse za valorizaciju resursa.

“Pažnja je usmjerena na privlačenje novih investicija ali i na strukturne reforme koje bi poboljšale biznis ambijent i efikasnost administracije”, zaključuje se u saopštenju.

Iz opozicije pak ponavljaju da samo novi izbori rješevaju krizu u Crnoj Gori i bojkot opozicije. Predsjednik SDP Ranko Krivokapić danas je izjavio da je pristanak DPS-a na ponavljanje izbora najkasnije sa predsjedničkim početkom 2018. godine minimalan je zahtjev kojim bi se poslala konstruktivna poruka da se duboka politička kriza želi rješavati.

XS
SM
MD
LG