Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija: Tužilac tražio suspenziju zatvorske kazne Navalnom


Ruski opozicionar Aleksej Navalni u sudnici u Kirovu

Tužilac u ponovnom suđenju ruskom opozicionom lideru Alekseju Navalnom tražio je u petak suspendovanje kazne od pet godina za istaknutog protivnika ruskog predsednika Vladimira Putina, u zamjenu za uslovnu osudu.

Prvobitnu presudu Navalnom je prošle godine poništio Vrhovni sud.

Navalni je najavio početak kampanje za predsjedničke izbore 2018. godine, ali bi mu moglo biti zabranjeno da se kandiduje ukoliko bude ponovo osuđen.

Sudija je rekao da će presudu donijeti 8.februara.

Tužilac na suđenju u Kirovu naveo je da je krivica Navalnog potpuno dokazana. On je optužen za utaju drvne građe vrijedne oko 500.000 dolara.

Sam Navalni je u završnoj riječi optužio "Putinovu bandu" za krađu ruskog bogatstva od njegovog naroda i obećao da će nastaviti svoje političke aktivnosti bez obzira na ishod suđenja.

Sudija je po završetku ročišta rekao Navalnom da može da napusti grad Kirov do presude, odustajući tako od svoje prethodne odluke da mora ostati u gradu dok presuda ne bude objavljena.

Navalni je prethodno odbio da potpiše nalog da će se povinjavati odluci o ostanku u gradu do presude. Kako je rekao, neće odustati od plana da prisustvuje početku kampanje u Sankt Petersburgu, Putinovom rodnom gradu, u subotu 4. februara.

Navalni je više puta hapšen i ponekad pritvaran zbog učešća u opozicionim okupljanjima.

U četvrtak je Evropski sud za ljudska prava saopštio da je sedam njegovih hapšenja bilo nezakonito i naredio Rusiji da mu plati 63.000 eura kompenzacije.

XS
SM
MD
LG