Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lukašenko: Rusija pokušava da nas 'drži za vrat'


Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašnko na press konferenciji sa domaćim i stranim novinarima u Minsku 3. februara 2017.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko oštro je kritikovao Rusiju na press konferenciji u Minsku, optuživši Kremlj za kršenje sporazuma između blisko povezanih susjeda i korišćenja činjenice da ih snadbijava energijom da bi ih "držala za vrat".

Govoreći pred oko pedesetak bjeloruskih i stranih novinara u Minsku, u petak, Lukašanko je rekao da je Rusija "precrtala" pogranične sporazume sa Bjelorusijom sa "jednim potezom pera".

Lukašankova reakcija se odnosi ruski pokušaj da uspostavi kontrolu nad njihovom zajedničkom granicom, nakon što se Bjelorusija priprema da uvede vize za kratke posjete, za oko 80 država širom svijeta, 9. februara.

Bjeloruski predsjednik je sugerisao da Rusija pokušava da pojača svoj uticaj nad manjim državama tražeći da ima kontrolu nad gasovodima i koristeći snadbijavanje gasa i nafte kao polugu za pokazivanje moći.

"Rusija je često uzimala naftovode i gasovode. To se događa i sada takođe" rekao je dodajući, "nakon takvih konflikta oni mi uvjek kažu 'otišli smo malo predaleko'. Ali zbog čega otimati vitalne stvari? Zašto nas držati za vrat?" upitao je Lukašenka.

Bjeloruski predsjednik je rekao da se "nezavisnost ne može porediti sa naftom" i da će njegova zemlja, koja se za snadbijevanje energijom oslanjala na Rusiju, pronaći druge izvore za naftu i gas koji su im potrebni.

XS
SM
MD
LG