Dostupni linkovi

EK: Rumunjska nazaduje u borbi protiv korupcije


Sjedište Evropske komisije
Sjedište Evropske komisije

Evropska komisija (EK) izrazila je danas veliku zabrinutost zbog najnovijih događaja u Rumunjskoj koji ukazuju na nazadovanje u borbi protiv korupcije.

"Borba protiv korupcije treba da se unaprijedi, a ne da nazaduje. Pratimo s velikom zabrinutošću posljednje dogadjaje u Rumunjskoj", navodi se u zajedničkom saopćenju predsjednika EK Jean Claude Junckera i prvog potpredsjednika Fransa Timermmansa.

Saopćenje je izdato povodom ublažavanja rumunjskog Krivičnog zakonika za prestupe vezane za korupciju. Hitnom uredbom objavljenom jučer u Službenom listu, dekriminaliziran je prestup zloupotrebe službenog položaja i neki drugi prijestupi vezani za korupciju.

Tisuće Rumunja izašlo je sinoć na ulice protestirajući protiv vlade zbog ublažavanja Krivičnog zakonika od čega će, kako navode, profitirati političari.

Kako se navodi, nepovratnost napretka ostvarenog do sada u borbi protiv korupcije presudna je da bi Komisija mogla procijeniti da li može postepeno da počne s ukidanjem nadzora Rumunjske pod Mehanizmom suradnje i provjere.

XS
SM
MD
LG