Dostupni linkovi

Tusk: 'Zabrinjavajuće odluke' Trampove administracije su opasnost po EU


Ujedinjeni opstajemo, podeljeni gubimo, poručio Tusk
Ujedinjeni opstajemo, podeljeni gubimo, poručio Tusk

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je da su zabrinjavajuće izjave predsednika SAD Donalda Trampa jedna od spoljnih pretnji sa kojima se suočava Evropska unija.

U pismu upućenom šefovima država i vlada EU uoči samita na Malti 3. februara, Tusk je pozvao na jedinstvo u suočavanju sa izazovima koji su opasniji nego ikada ranije u istoriji Unije.

Tusk vidi tri pretnje vezane za novu geopolitičku situaciju u svetu i širom Evrope: rastuća ageresivnost Kine, ruska agresija na Ukrajinu i njene susede, ratovi, terorizam i anarhija na Srednjem istoku i u Africi sa radikalnim islamom kao ključnim igračem, i najzad zabrinjavajuće izjave nove američke administracije. Sve to, smatra Tusk, čini budućnost veoma nepredvidivom.

Promene u Vašingtonu dovele su Evropsku uniju u tešku situaciju. Nova administracija dovodi u pitanje spoljnu politiku Amerike u poslednjih 70 godina, naveo je.

"Ne možemo se predati onima koji žele da oslabe ili ponište Transatlantsku vezu, bez kojih svetski poredak i mir ne može da opstane”, rekao je Tusk i dodao: "Trebalo bi podsetiti naše američke prijatelje na njihov moto: Ujedinjeni opstajemo, podeljeni gubimo“.

Podsetimo, Tramp je poslednjih meseci slao poruke koje su bile alarmantne za Evropu. Podržao je Bregzit navodeći da veruje da će ostali krenuti istim putem.

Profesor Teodor Maloh za koga se veruje da će biti Trampov izbor za američkog ambasadora u EU, rekao je da bi evropska zajednička mogla propasti u narednih 18 meseci, a EU je uporedio sa nekadašnjim Sovjetskim savezom.

U svom pismu Donald Tusk je upozorio i na "unutrašnje pretnje": antievropejstvo, ksenofobiju, nacionalizam kao i na pad poverenja u političke integracije.

Predsednik Evropskog saveta je pozvao lidere EU da "preduzmu sigurne i spektakularne korake koji bi promenili kolektivne emocije i oživeli težnju da se evropske integracije podignu na viši nivo.”

Lideri 27 zemalja članica Evropske unije trebalo bi da se sastanu na Malti 3. februara. Britanska delegacija će prisustvovati na samo nekoliko sesija.

XS
SM
MD
LG