Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanov u srijedu počinje pojedinačne susrete sa partijama


Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov u srijedu će započeti pojedinačne susrete sa političkim partijama, u okviru najavljenih kosultacija za novog madatara, javili su makedonski mediji.

Кako je javila državna agencija MIA, iz kabineta predsjednika je saopšteno da će sa na tim sastancima 'razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji'.

Prije najavljenih razgovora sa parlamentarnim političkim partijama, Ivanov se sastao sa predsjednikom Ustavnog suda Nikolom Ivanovskim i šefom Delegacije EU Samuelom Žbogarom.

Kako je rečeno u kabinetu makedonskog predsjednika, Ivanov je rekao da će 'u odnosu na aktuelnu situaciju postupati u saglasnosti sa ustavnim odredbama i u interesu države i građana Makedonije'.

Serija sastanaka sa strankama slijedi nakon neuspjeha mandatara za sastav vlade i lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog da ponovo formira vladinu koaliciju s dugogodišnjim koalicionim partnerom DUI Alija Ahmetija.

Lider Socijldemoratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev je u ponedjeljak rekao da očekuje da mu Ivanov dodijeli mandat za formiranje vlade i da bilo koja druga opcija znači kršenje Ustava i zloupotrebu položaja.

Predsjednik stranke, koja je druga po broju dobijenih mandata na decembarskim vanrednim parlamentarnim izborima, rekao je da je ubijeđen da će obezbijediti potrebnu većinu u Sobranju Makedonije i da će uspjeti formirati vladu.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić rekla je u ponedjeljak da EU od predsjednika Makedonije očekuje da 'obavi hitne i otvorene konsultacije' s političkim partijama i da 'brzo odredi lidera za formiranje vlade'.

Na vanrednim parlamentarnim izborima VMRO DPMNE je dobio 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke ukupno 20 mandata.

DUI je dobio 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.

Gruevski, koji je mandat dobio 9. januara, u zakonskom roku nije uspio da postigne koalicioni dogovor s albanskom DUI, poslije čega je saopštio da je 'održavanje novih izbora zrelo rješenje za prevazilaženje krize i postavljanje reformskih prioriteta u prvi plan'.

XS
SM
MD
LG