Dostupni linkovi

Haradinaj u sredu pred sudom u Francuskoj


Haradinaj je priveden u Francuskoj 4. januara na osnovu srpske poternice zbog ratnih zločina
Haradinaj je priveden u Francuskoj 4. januara na osnovu srpske poternice zbog ratnih zločina

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, u sredu ponovo izlazi pred francuski sud, potvrdio je Haradinaj u razgovoru za RSE. On veruje da će sud sledeće nedelje privesti kraju njegov slučaj i da će mu se omogućiti povratak na Kosovo.

Haradinaj, koji je priveden u Francuskoj 4. januara na osnovu srpske poternice zbog ratnih zločina, trenutno se nalazi na uslovnoj slobodi u Francuskoj, do odluke o njegovom izručivanju Srbiji.

“Do sada smo čekali predmet iz Srbije. Sud me je pozvao da se sutra javim sudu u Kolmaru kojem je predata optužnica iz Srbije. Dakle, dotle se stiglo sa procedurama. Mi ćemo potom odmah zatražiti ročište za razmatranje ovog predmeta, odnosno, odbacićemo optužbe i njihov zahtev o izručenju koji je u potpunosti politički“, kazao je Haradinaj.

Haradinaj je ponašanje Srbije nad njim ocenio kao političku igru uoči predsedničkih izbora koju vodi rukovodstvo u Beogradu.

„Srbija se igrala i vremenom i kasnila je sa podnošenjem materijala kako bi se ovaj proces odugovlačio. Ali, predmet je sada pred sudom i verujem da će se ispoštovati vremenski rokovi kako bi se okončao proces. U pitanju je predmet iz 2004., kojeg su fabrikovali Miloševićevi ostaci pravosuđa u Beogradu“, naveo je Haradinaj, i podsetio da je taj isti predmet postojao i u haškom tribunalu a tužilaštvo ga nije ocenilo relevantnim.

Haradinaj je naglasio da je zainteresovan za mir i integraciju Balkana u EU i NATO a da je logika Beograda neprihvatljiva, te da joj se on nikada neće podvrgnuti.

Haradinaj je u razgovoru ponovio da je briselski dijalog o normalizaciji odnosa više u korist lidera nego naroda, te dodao da je Kosovu potrebna zajednička platforma za dijalog koja bi podrazumevala međusobno priznanje.

XS
SM
MD
LG